2024. április 25., csütörtök

Bayern–Borussia: „vesztesek” csatája

Első hallásra meglehetősen furcsa lehet a BL-döntő résztvevőit „veszteseknek” nevezni, ám rögtön érthetővé válik a fenti cím, ha tudjuk, hogy a Bayern keretében szereplő játékosok együtt összesen 24-szer veszítettek nagy nemzetközi sorozat döntőjében, míg a dortmundiaktól néhány éve többen még a német másodosztályban szerepeltek…

A bajorok bő keretében mindössze két olyan játékos van, aki nyert már nemzetközi szinten jelentős címért játszott döntőt. A rangidős, 34 éves perui Claudio Pizarro már 2001-ben világkupát (a klub-vb elődje) nyert a Bayernnel a Boca Juniors ellen, az ukrán Anatolij Timoscsuk pedig 2008-ban a Zenittel UEFA-kupát és Európai Szuperkupát. És hogy mi a helyzet a többiekkel?

Tizenegy olyan játékosuk van a bajoroknak, akik játszottak a tavalyi, Chelsea ellen elbukott BL-fináléban, és hat olyan labdarúgó is tagja a keretnek, aki már a 2010-es, Inter ellen elveszített döntőben is pályára lépett. Ugyanakkor többen a nemzetközi porondon is rendelkeznek hasonló „élményekkel”: Lahm, Gomez és Schweinsteiger Eb-döntőt, Robben és Ribéry pedig Vb-döntőt elveszítő csapatban szerepelt.

Pizarrónak a nyertes világkupa-meccse mellett ugyancsak a Bayernnel 2001-ben volt egy vesztes Európai Szuperkupa-meccse, míg a spanyol Javi Martínez tavaly az Európa-liga döntőjében bukott el a Bilbaóval az Atlético Madriddal szemben.

A Dortmund esetében nem beszélhetünk elbukott döntősökről, hiszen a jelenlegi Borussiában felnőtt szinten még senki sem játszott nagy nemzetközi küzdelemsorozat fináléjában. Ehhez a legközelebb a 33 éves Sebastian Kehl állt, aki tagja volt a 2002-ben UEFA-kupa-döntőjébe jutó Dortmund, illetve a 2002-ben vb-döntőt játszott német válogatott keretének, de egyik fináléban sem lépett pályára.

A BL-elődöntőben a Realt búcsúztató BVB-vel kapcsolatban az lehet érdekes, honnan verbuválta csapatát Jürgen Klopp vezetőedző, olyan kulcsemberek is találhatók ugyanis a keretben, akiket korábban máshol már leírtak, akikben más klubok nem láttak fantáziát, vagy nemrég még a másodosztályban futballoztak.

Kezdjük a sort a 32 éves Weidenfellerrel, aki 11 éve szolgálja a Dortmundot, kétszeres német bajnok, egyszeres kupagyőztes, de a válogatottban még egyszer sem kapott lehetőséget. A korábban nagy potyákat is bemutató kapus a jelenlegi kiírásban a német csapat egyik legbiztosabb pontjának számít, a Real Madrid ellen magabiztossága a védőkre is átragadt, több fontos védéssel segítette döntőbe csapatát.

A lengyel jobbhátvéd, Piszczek 2010-ben még kiesett a német élvonalból a Herthával, mielőtt szerződtette őt Klopp, ma pedig alapembernek számít Európa egyik legjobb csapatában. A védelem oszlopának számító, 24 éves Hummels pályafutása a Bayern Münchennél indult, de a bajorok nem számítottak rá, így 2008-ban előbb kölcsönbe, majd egy év múlva végleg a rivális Dortmundhoz került.

A középpályások esetében Bendert (2009-ben érkezett az 1860 Münchentől) és Grosskreutzot (2009-ben érkezett az Ahlentől) is a másodosztályból igazolták.

A balhátvéd, Schmelzer a 2000-es évek közepétől egyre hatékonyabban működő dortmundi utánpótlás-nevelés „terméke", ahogy a szupertehetség, Götze is.

A keretet időközben jelentősebb összegű, de mégsem túl drága igazolásokkal tették teljessé.

A Barcelonán keresztül vezet a csúcsra az út - érdekességek a BL-döntő elé