2024. március 29., péntek

Összeomlott egy autópálya-híd az Egyesült Államokban

Összeomlott egy autópálya részét alkotó híd egyik szelvénye az Egyesült Államokban, a Washington állambeli Mount Vernon közelében helyi idő szerint csütörtök este.

A hatóságok közlése szerint a hídomlásnak nincs halálos áldozata. A King 5 News tévé híradása szerint két autó a Skagit folyóba zuhant, de a járművek utasainak sikerült megmenekülniük, csónakokkal mentették ki őket, majd kórházba szállították. Állapotuk stabil.

A híd egyik, parthoz közeli szelvénye omlott össze, ahol viszonylag sekély a folyó. A víz nem érte el a lezuhant gépkocsik tetejét.

Nem valószínű, hogy mások is bajba kerültek a hídomláskor, mindenesetre búvárok kutatják át a baleset helyszínét.
A szerencsétlenség a szövetségi állam fővárosát, a Seattle-t a kanadai Vancouverrel összekötő, négysávos főúton, a két nagyváros között félúton történt. A híd több mint 50 éve épült.
A hídomlás oka egyelőre nem ismert. Egy három évvel ezelőtti szerkezeti vizsgálat során megállapították, hogy a híd még használható.

Az amerikai építőmérnökök szövetsége idei jelentésében megállapította, hogy az állam 7840 hídjának negyede szerkezetileg hibás vagy funkcionálisan elavult. A szóban forgó híd az utóbbi kategóriába esik.
Szerdán egy, a Colorado folyón átívelő vasúti híd omlott össze Texasban. A helyi média szerint az építmény lángra kapott, s a tűzoltók 15 órán át oltották a tüzet, majd úgy döntöttek, hogy hagyják leégni. A vasúti híd végül lángokban állva omlott össze, a tartópillérek dominószerűek rogytak össze alatta.

Hat évvel ezelőtt, 2007 augusztusában Minneapolisban omlott össze egy, a Mississippi folyón átívelő, 305 méter hosszú híd. A balesetben 13 ember meghalt és 145-en megsérültek. A balesetet szerkezeti hiba okozta.