2024. április 25., csütörtök

Szerbia mellőzött értéke

Az ország természeti adottságai tettekre kötelezik az államot

Szerbia területének nagyjából hat százaléka védett, az ország természeti adottságait figyelembe véve ez nagyjából háromszor kevesebb, mint amennyinek lennie kellene – értékelték csütörtökön Belgrádban a World Wild Fund for Nature (WWF) képviselői a nemzeti parkok napja (május 24.) alkalmából megszervezett tanácskozáson.

Az ország területének legalább tizenhét százalékát kellene védetté tenni – mondta Duška Dimović, a WWF szerbiai programigazgatója, majd hozzátette, hogy nemzeti parkjainkra szintén nagyobb figyelmet kellene szentelnie az illetékeseknek. A világ ismert állat- és növényfajainak mintegy 43 százaléka Szerbiában is megtalálható, magyarázta Dimović, mondva, hogy ez a szám tettekre kötelezi a szerb államot.

Az ország legnagyobb nemzeti parkja a Đerdap, ahol 1100 növényfajt és 50 halfajtát tartanak nyilván, és itt található Traján táblája, az antik Diana-erőd és a Lepenski Vir mezolit archeológiai lelőhely, amelyek fontos kulturális értéknek számítanak. A Đerdapon kívül a Kopaonik és a Tara nemzeti parkok a legjelentősebbek Szerbiában –hangzott el a tanácskozáson.