2024. április 19., péntek

Választott orvos nélkül is hitelesíthetjük a betegkönyvet

A Szerbiai Alkotmánybíróság döntésének értelmében az egészségügyi könyvecskék hitelesítését a következendőkben átmenetileg nem kötik a választott orvoshoz. Az alkotmánybíróság az egészségügyi biztosításról szóló törvény vonatkozó szakaszainak az alkotmányossági felülvizsgálatáról határozott csütörtökön – írja a B92.

– A vonatkozó törvény vonatkozó rendelkezéseinek eddigi felülvizsgálata után az alkotmánybíróság arra a megállapításra jutott, hogy a rendelkezések visszafordíthatatlan károkat okozhatnak, és hátrányosan befolyásolhatják az alapvető emberi jogok egyik legfontosabbikát. Ezért az alkotmánybíróság úgy határozott, hogy amíg nem dönt véglegesen az egészségügyi biztosításról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiről, addig fel kell függeszteni a rendelkezések alkalmazását – olvasható az alkotmánybíróság honlapján a döntés indoklása.

Ez azt jelenti, hogy az alkotmányossági felülvizsgálat befejezéséig azok a polgárok is hitelesíthetik betegkönyvüket, akik nem választottak maguknak orvost.