2024. március 28., csütörtök

Százmilliós fűtéstartozás

Az adósságok behajtására ügyvédet és behajtókat alkalmaz a zentai cukorgyár – Ősztől az Elgas közvállalat veszi át a szolgáltatást és a megfizettetését

Zentán a végéhez közeledik a kaloriméterek leolvasása a távfűtött lakásokban és intézményekben. A legtöbb fogyasztó már megkapta a végleges fűtéselszámolást. Az elhasznált hőenergia árának megfizettetése jelenleg 50 százalék körül alakul. A magánszemélyek és közintézmények tartozása összességében már meghaladja a százmillió dinárt.
A napokban ügyvédi iroda közreműködésével kézbesítették az első fizetési felszólításokat azoknak a fogyasztóknak, akiknek adássága meghaladta a 70 000 dinárt. Amint Deák Teodóra, a Cukorgyár TE-TO igazgatója elmondta, a fogyasztók tartozása immár valóban meghaladja a százmilliós nagyságrendet. Sokan vannak még mindig olyanok, akik az előző, a 2011/2012-es fűtésszezonban felhalmozott adósságukat sem törlesztették maradéktalanul. A megbízott ügyvédi iroda borsos árat számol fel a fizetési felszólítások kiküldéséért, amit a fűtésszámlával együtt törleszteniük kell az adósoknak. Ha valaki mégsem fizetne, küldik a végrehajtókat. Egy szabadkai meghatalmazott adósságbehajtó céget fogadnak fel a tartozás beszedésére.

– A cukorgyár számára július 31-ével befejeződik az utolsó fűtési idény, ezért is szeretnénk felgyorsítani, hatékonyabbá tenni az adóságok megfizettetését, hogy minél előbb le tudjuk venni ezt a súlyos terhet a cég válláról. A jövő héttől már azokat az adósokat is felszólítjuk a mihamarabbi törlesztése, akiknek az elmaradása eléri vagy meghaladja a 30 000 dinárt.
Ősztől már az Elgas közvállalat végzi a hőenergia teljes körű szolgáltatását, az egész városi hálózatot átveszik a gyártól, beleértve a karbantartást és az elhasznált hőenergia árának a megfizettetését is. Cégünk továbbra is elő fogja állítani a város fűtésérhez szükséges hőenergiát, tehát a rendszert felfűtjük, de a hőenergia célba juttatása már az Elgas feladata. Szeretnénk, ha az Elgas átvenné a cukorgyártól azt a három dolgozónkat is, akik eddig a hővezeték-hálózat karbantartását végezték.
Tehát még egy évig a cukorgyár gázkazánjaiból látjuk el a városi hálózatot, de már a következő, 2014/2015-öst fűtési idényben a biogázt termelő belga cég fogja fűteni a várost.
Gyárunk kazánjai nem fognak kihasználatlanul maradni, hiszen a cukorgyártási technológia nagymennyiségű energiát igényel. Egy szezonban 10 megawatt elektromos energia fogy a termelésben, aminek kétharmad részét saját magunk állítjuk elő – mondta a cukorgyár igazgatója.
Annak idején, amikor a múlt század hatvanas éveinek az elején beindult a cukortermelés a zentai gyárban, a kazánokat a cukor előállításához szükséges gőz előállítására használták, így volt ez egészen 1983-ig, amikor a város területén terjeszkedni kezdett a távfűtőhálózat.