2024. április 19., péntek
HELYI KÖZÖSSÉGI VÁLASZTÁSOK

Taroltak a haladók

A Szerb Haladó Párt több mint 200 aktivistája minden helyi közösségi választás alkalmával lakcímet vált, mindezt annak érdekében, hogy mindenhol megnyerjék a választásokat – legalábbis, ezt állítja néhány újvidéki ellenzéki párt.
A hétvégén megtartott újabb helyi közösségi választásokon, a haladók újabb hat helyen vették át a hatalmat, október óta a Szerb Haladó Párt Újvidéken 26 helyi közösségben győzedelmeskedett – írja a 021-es rádió internetes portálja.
Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt városi bizottságának az elnöke elmondta, a helyi közösségi választási listákon több olyan személy is szerepel, akik különböző helyi választásokon vettek részt.
Slobodan Zonić, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga újtelepi szervezetének az elnöke kifejtette, az Óvárosban megszervezett választásokon a Szerb Haladó Párt ugyanarra a címre jelentett be 15 aktivistát.
Jadranka Jovišić, az újvidéki Demokrata Párt sajtószóvivője kijelentette, a helyi közösségekben megtartott választások többek között azért is szabályellenesek, mert több városrészben is propagandaanyagot osztogattak a választási helyiségek területén. A sajtószóvivő továbbá azzal vádolta meg a haladókat és a hatalmi koalíciót, hogy szavazatokat vásároltak – írja a Blic napilap.
A Szerb Haladó Párt szerint a győzelmükhöz nem fér semmi kétség, minden reguláris volt, szerintük Újvidék a „haladók” városa lett. „Nem lepett meg bennünket, hogy a színtiszta győzelmünkről a Demokrata Párt lekicsinylően nyilatkozik. Majd azt is elmondják nemsokára, hogy őket a választások nem is érdeklik. Tudjuk, a demokratákat nem érdeklik valójában a helyi közösségek, inkább a községekre fáj a foguk, mivel ott sokkal több pénz forog, de az nem igaz, hogy nem vetettek be minden tőlük telhetőt az elmúlt időszakban megrendezett helyi közösségi választásokon. A nyilvánosság tájékoztatása céljából, felhívunk minden ellenzéki pártot és médiát, hogy állapítsuk meg mi is történt valójában a helyi közösségi választásokon. Felhívom mindazokat a pártokat, amelyek már több hete kétségbe vonják a helyi közösségi választások hitelességét, hogy mutassanak fel bizonyítékot a választási csalásról, hozzák nyilvánosságra azokat a választási listákat, amelyek azt bizonyítják, hogy törvényellenesen nyertük meg a választásokat”– áll a Szerb Haladó Párt közleményében.