2024. március 29., péntek

A tömegesség azt jelenti, hogy szükséges

A bácsfeketehegyi színjátszócsoport utazhat Debrecenbe – Beszélgetés Hajvert Lódi Andreával a vasárnap zárult gyermekszínjátszó találkozó fő szervezőjével

Az eddigi legtömegesebb gyermekszínjátszó találkozót tartották meg szombaton és vasárnap Bácsfeketehegyen, összesen több mint négyszáz gyerek vett részt, kísérőikkel, pedagógusokkal együtt a létszám ötszáz körül mozgott.
– Harminc csoport jelentkezett, de kettő lemondta részvételét, a doroszlóiak és a törökkanizsaiak betegség miatt és a lendvaiak sem tudtak eljönni. A létszám ennek ellenére is meghaladta a négyszázat. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, ami természetesen azt is jelenti, hogy nagy szükség van erre a rendezvényre. Nemcsak a csoportok száma gyarapodott, hanem a létszámuk is. Tavaly például 10–12 főt számláltak a csapatok, az idén már több csoport is húszon felüli létszámú volt. Kétségtelen, hogy tömegesedik a gyermekszínjátszás. De a két nap produkcióit látva a szakemberekből álló zsűri (Hajós Zsuzsa színész-drámatanár, Hegedűs Jenő színész rendező, és Vörös Imelda színész) megállapítása az volt, hogy érezhető fejlődés is tapasztalható a gyerekek játékában – hallottuk Hajvert Lódi Andreától, a VI. Vajdasági Magyar Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó fő szervezőjétől.

A szakbizottság a délelőtti és délutáni produkciókat követően is tartott értékelést a rendezőkkel, pedagógusokkal, elmondták véleményüket és természetesen tanácsokat is adtak a darabok javítására.
– A csoportok többsége egész nap itt volt, s amikor a csoport nem szerepelt, foglalkozásokat tartottak számukra, ismerkedtek egymással, megtekintették egymás játékát. A gyerekek szemmel láthatóan jól érezték magukat, az egyik csoport tagjai az első napon arra kérték tanárukat, hogy másnap is jöjjenek el. Ennyi ember ellátása természetesen nem kevés pénzt emészt fel. A rendezvény előtti héten a pénznek mindössze tíz százaléka volt meg. Hihetetlen összefogást tapasztaltunk azonban. Bárkit ha megkerestünk, nem utasított el bennünket, az intézmények, a vállalatok, a magánszemélyek, és nemcsak magyarok, hanem a montenegrói kereskedő és az albán pék is segítettek, amennyit tudtak. Ezért néha, amikor azt hallom, hogy értékrendi válság van a társadalomban, úgy gondolom, hogy ez csak egyesekre vonatkozhat. És természetesen nem szabad megfeledkeznünk több mint harminc önkéntesünkről, akik a csoportok kalauzolásában, a programok szervezésében vettek részt – mondta Hajvert Lódi Andrea.
A találkozó nem volt versenyjellegű, de egy csoport elutazhat a jövő hónapban Debrecenbe az országos gyermekszínjátszó találkozóra. A zsűri döntése alapján ez a csoport éppen a házigazda bácsfeketehegyi iskola Nevenincs csoportja, amely Erich Kästner: A schildai polgárok című darabot adta elő Pál Ilona rendezésében.