2024. április 20., szombat

„Igazság a rácsok mögül”

Timosenko megjelenteti börtönnaplóját az interneten

Az interneten jelenteti meg börtönnaplóját Julija Timosenko bebörtönzött ukrán miniszterelnök, első írását az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál közölte le. Az „Igazság a rácsok mögül” című írásában elmondása szerint az ügyészek és a börtönőrök becstelenségéről ír, amelyeket megtapasztalt.

„Elbeszéléseimben szeretném bebizonyítani a társadalomnak, hogy nálunk nincsenek ügyészek, rendőrök, bírák, azaz jogaink és életünk védelmezői. Csak sakálok vannak, akik az általuk elkövetett bűncselekmények miatti felelősségre vonás elől rangfokozataik mögé bújnak, és arra használják hatalmukat, hogy jogainktól megfosszanak bennünket” – írta, s naplóját oknyomozó írásnak nevezte, amelyet ügyvédeinek segítségével próbál a közvélemény elé tárni.
A volt kormányfő ellen – aki jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti a 2009-es orosz–ukrán gázmegállapodás miatt, és a kelet-ukrajnai harkivi vasutas kórházban rabként kezelik gerincbántalmai miatt – még két eljárás van folyamatban.
Tegnap ismét nem volt hajlandó megjelenni a harkivi bíróság előtt, ami miatt immár sokadszorra halasztották el a tárgyalását. Ebben az ügyben adócsalással és sikkasztással vádolják, amelyeket állítólag 1996 és 2000 között az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű vállalat vezetőjeként követett el. Az év elején a főügyészség újabb vádat emelt ellene, eszerint ő volt az egyik megrendelője Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának. Timosenko eddig a két újabb per egyik tárgyalásán sem jelent meg.