2024. április 19., péntek

Izlandon referendummal döntenek az EU-csatlakozásról

Népszavazást ír ki az új, kétpárti jobbközép izlandi kormány a szigetország európai uniós csatlakozásáról – derül ki a szerdán aláírt koalíciós szerződésből.

Izland 2010 júliusában kezdte meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat. Az összesen 35 témafejezetből 21-et nyitottak meg, és tízet eredményesen le is zártak. Idén januárban, a parlamenti választások közeledtével felfüggesztették az integrációs folyamatot.

Az április végi voksoláson az EU-párti kormányzó balközép kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett, és az EU-csatlakozást ellenző Haladó Párt és a Függetlenségi Párt alakíthatott kormányt.

A két párt most aláírt koalíciós megállapodásba belefoglalta, hogy népszavazást írnak ki az EU-csatlakozásról.

A 320 ezer lakosú szigetország 2008-ig, amikor a világgazdasági válság miatt bankrendszere összeomlott, egyike volt Európa leggyorsabban fejlődő államainak. A sokk miatt 2009–2010-ben sokan biztonságosabbnak vélték bekerülni az unióba, de ma már a többség ellenzi a csatlakozást. A fenntartásokat fokozta, hogy a szigetország gazdasága jól magához tért, miközben az EU több tagja adósságproblémákkal küszködik.