2024. április 20., szombat
ÚJVIDÉKI VÁSÁR

Együttműködésre ítélve

Az újvidéki vásáron tegnap együttműködési szerződés írt alá a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Újvidéki Regionális Gazdasági Kamara. Magyar részről Gaál József, a Vajdasággal szomszédos magyar megye kereskedelmi és iparkamarájának az elnöke látta el kézjegyével a megállapodást, szerb részről pedig Dragan Lukač, az újvidéki regionális kamara elnöke.

– Ez az együttműködési szerződés az európai uniós csatlakozás miatt is rendkívül fontos számunkra – mondta Dragan Lukač az aláírás alkalmával, és emlékeztetett arra, hogy Újvidéki Regionális Gazdasági Kamara küldetéséhez tartozik, hogy szoros kapcsolatokat ápoljon a szomszédos régiókkal. A Bács-Kiskun megye kamarájával szentesített együttműködési megállapodás pedig azért különösen fontos és sokat ígérő, mert két hasonló adottságokkal rendelkező térség fűzi ezáltal szorosabbra a gazdasági kapcsolatait.

Gaál József elmondta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több vajdasági regionális gazdasági kamarával ápol jó viszonyt, így például a zombori és a szabadkai regionális kamarával, s megelégedettségét fejezte ki, hogy most az újvidéki kamarával kiteljesülhetett ez a lista, ami a határon átnyúló gazdasági együttműködésben új távlatokat nyithat.

A két szomszédos régi hasonló gazdasági adottságokkal rendelkezik, ám van egy jelentős különbség, Magyarország már tagja az Európai Uniónak, Szerbia még nem, bár már jó úton halad, hogy mielőbb kitűzzék a csatlakozási tárgyalások megkezdésének a dátumát. Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezzel kapcsolatban megerősítette azt, amit felszólalásában Dragan Lukač is megemlített: a magyar kollégák örömmel osztják meg szerbiai kollégáikkal uniós tapasztalataikat.

A médiának nyilatkozva Gaál József a következő szavakkal indokolta a két kamara közötti megállapodás fontosságát.

– Évek óta együttműködünk a szabadkai és a zombori gazdasági kamarával. Főként az oktatás területén, de a gasztronómia és a falusi turizmus fejlesztése terén is voltak közös vállalkozásaink. Ezek a területek mindkét térségben erőteljesek, de bennük van a fejlődési lehetőség is. Ennek a megvalósítását reméljük a mostani megállapodástól, de ugyanakkor szeretnénk más területekre is kibővíteni az együttműködést. Hasonlóak a gazdasági tradíciók a két régióban, hasonló az utóbbi egy-két évtized gazdaságtörténeti háttere is, s e közös vonások jó kiindulópontul szolgálhatnak az együttműködésre – emelte ki Gaál József.