2024. április 19., péntek
ÚJVIDÉKI VÁSÁR

Egymillió dinár jár a nyertes pályázónak

Az NLB Bank másodszor hirdette meg a legjobb biotermelői és feldolgozói projektumot díjazó pályázatát

Az Európai Unió piacán az egészséges élelmiszer az egyik legkeresettebb árucikk. Ez a magyarázata, hogy az biotermesztés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár e munkaigényes ágazat elterjedtsége még mindig sok kívánnivalót hagy maga után. Európában jelenleg mindössze 4 százalékot teszi ki az organikus művelés alá vetett földterületek aránya, a világon 1 százalék az arány, Szerbiában viszont csupán 0,3 százalék, ami mintegy 11 000 hektárt jelent. Van tehát mit tenni, hogy utolérjük a világátlagot, de adottságaink alapján az európai átlag elérése sem lehetetlenség.

Ehhez kíván a maga módján segítséget nyújtani a bank, amely az újvidéki mezőgazdasági vásáron második alkalommal hirdette meg a legjobb biotermelői és feldolgozói projektumot díjazó pályázatát. A bank végrehajtó bizottságának az elnöke, Samo Nušić elmondta, a biotermesztés az a feltörekvő ágazata az agráriumnak, amely a kisebb gazdaságoknak is esélyt nyújt. Franc But, Szlovénia szerbiai nagykövete az organikus termelés jelentőségét ecsetelte. Szavai szerint Szlovéniában valamilyen módon már minden második termelő bekapcsolódott az egészséges, környezetkímélő mezőgazdasági termelésbe.

Az NLB Bank legjobb biotermelői és feldolgozói projektumot díjazó pályázatára augusztus 20-áig lehet jelentkezni. A nyertes 1 millió dináros nyereményben részesül, amit az egy éven belül elkészülő projektum megvalósítására fordíthat. Minden bejegyzett gazdaság pályázhat.