2024. április 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Adem Ljajić

Ha csak van rá ok, igyekszünk ebben a rovatunkban magyarországi és szerbiai labdarúgókkal foglalkozni, elvégre úgy gondoljuk, hogy nem csak minket, hanem Önöket is ők érdeklik a leginkább. Éppen ezért ezúttal a Fiorentina egyik ifjú titánját, a még mindig csak 21 éves Adem Ljajićot mutatjuk be, aki a firenzeiek hétvégi, Pescara elleni idegenbeli bajnokiján mesterhármassal vette ki a részét az 5:2-es sikerből.

Adem Ljajić 1991. szeptember 29-én született Novi Pazarban, és itt is kezdte futballistakarrierjét, az FK Jošanica együttesének játékosa volt, mígnem felfigyelt rá a Partizan, és már 14 éves korában leigazolta őt. Három évvel később, 2008. július 29-én, BL-selejtezőn mutatkozott be a felnőttek között a fekete-fehéreknél, ekkor még csak 17 éves volt, és mindenki nagy jövőt jósolt neki. 2008 októberében arról szóltak a hírek, hogy Ljajić a Manchester Unitednál járt próbajátékon, majd 2009 januárjában az az információ járta be a világot, hogy az angol klub leigazolja Ljajićot és csapattársát, Zoran Tošićot is. Utóbbi végül el is töltött egy évet a United kötelékében, főhősünk viszont annak ellenére, hogy a két klub megegyezése szerint járt edzéseken Manchesterben és hivatalosan 2010 januárjában csatlakozott volna a világ egyik legismertebb csapatához, az angolok végül elálltak ettől a lehetőségtől. Ivan Tomić, a Partizan akkori sportigazgatója akkor azt mondta, hogy később majd megbánják ezt a döntésüket.

Könnyen megeshet, hogy már meg is bánták, elvégre 2010 januárjában Ljajić nem Manchesterbe, hanem Firenzébe vette az irányt, és csaknem az elejétől meghatározó játékosa a népszerű liláknak. Az első fél idénye még a megszokásról, a beilleszkedésről szólt nagyrészt, habár 9 meccsen így is szerephez jutott, a 2010/2011-es idényben viszont már alapember volt, 26 bajnokin 3-szor talált be és kiosztott 6 gólpasszt is. Előbb Cesare Prandelli kezei alatt dolgozott, majd Siniša Mihajlović lett az edzője, a 2011–2012-es szezonban pedig Delio Rossi utasításait hallgathatta. Majd egyszer csak az ütéseit is állhatta... Történt ugyanis 2012 májusában, a Novara elleni bajnokin, hogy Ljajić úgy reagált arra, hogy a mester lecserélte, hogy szarkasztikusan megtapsolta a stratéga döntését. Erre Delio Rossinak elborult az agya, és elkezdte ütlegelni a kispadon ülő főhősünket. Rossit rögtön a meccs után kirúgták, habár próbálta azzal magyarázni tettét, hogy az ifjú támadójátékos szidta az anyját. Ezt cáfolta a csapattárs, Valon Behrami, aki akkor épp szintén kispados volt, aki úgy nyilatkozott az eset kapcsán, hogy senki nem hallotta, hogy Ljajić ilyesmiket mondott volna.

Adem Ljajić kifejezetten jól játszik párban a montenegrói válogatott Stevan Jovetićtyel, akivel közösen 24 gólig jutottak ebben az idényben (Ljajić 11, Jovetić 13 gólt lőtt), a hétvégi 5:2-es sikerben is főszerepük volt, Ljajić ugyebár triplázott, Jovetić pedig előkészített és rúgott egy gólt.

Főhősünk természetesen a szerb fociválogatottban is bemutatkozott már, a Bulgária elleni 2010 november 17-ei barátságos mérkőzésen. Azóta még hatszor játszhatott a szerb válogatott mezében, és játszhatott volna többet is, ám nem tudta elfogadni Siniša Mihajlović szövetségi kapitány azon szabályát, hogy aki pályára lép a válogatottban, annak énekelnie kell a szerb himnuszt. Ljajić személyes okokra hivatkozva nem volt hajlandó erre, Mihajlović pedig kijelentette, hogy amíg ez így van, addig Ljajić az ő irányítása alatt nem játszik a válogatottban.

Annyit leszögezhetünk, hogy már ledolgozta a Fiorentinában a 6 millió eurós vételárát – nagyban hozzájárult, hogy a lilák az utolsó fordulóig versenyben voltak a BL-indulást érő 4. helyért – és hogy teljesítményét látva Manchesterben is többeknek főhet a feje, amiért nem ők igazolták le annak idején, illetve az is kimondható, hogy Mihajlović döntése nem volt túl okos, elvégre a szerb válogatottba hiányzik egy minőségi támadó középpályás, Ljajićnak pedig az egy ideális szerepkör lenne. Az is elmondható, hogy ha így folytatja, akkor nem lenne meglepetés, ha 1-2 év múlva már nem Firenzében, hanem valamelyik topcsapatban rúgná a bőrt.

NÉVJEGY

Név:

Adem Ljajić

Születési idő:

1991. szeptember 29.

Születési hely:

Novi Pazar

Poszt:

támadó középpályás

Klubjai:

Partizan (2008–2010), Fiorentina (2010–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok:

144/28/21

Válogatott:

07/01/00