2024. április 23., kedd

Tíz kilón felüliből kétszáznál több

Nagy küzdelem, izgalmas fordulatok, termetes pontyok, csaknem 47 mázsa zsákmány a Tőzeg-tavon megtartott nemzetközi pontyfogó versenyen

A pontyozó vizek gyöngyszemének tartott palicsi Tőzeg-tavon szívesen bizonyítják tudásukat, kitartásukat, leleményességüket a pontyfogók. A tavat idestova 15 éve a palicsi Šaran Sporthorgász-egyesület gondozza; rendezgeti a medret, a partot, halasít, felügyel a víz minőségére, és kizárólag egészséges nagy halak kerülhetnek a tóba. A fogd ki és engedd vissza szellemű horgászatot ápolva az egyesület tagjai sokat munkálkodtak azon, hogy ne csak a halaknak biztosítsanak kedvező életkörülményeket, hanem a látogatóknak is. Ennek eredményeként a 110 méter széles és 400 méter hosszú tónak határon túli tájakon is igen jó hírneve van.

Hogy mennyire közkedvelt horgászvíz a Tőzeg-tó, azt bizonyítja az évek óta telt házas tavaszi nemzetközi ponty­fogó verseny, és így volt május 7-én is, mind a 18 stéget neves pontyfogók foglalták el, a hazaiakon kívül Boszniából, Magyarországról, Ausztriából, Romániából és Németországból érkezett csapatokkal. A mindössze 4,5 hektáros, 2,60 méter átlagmélységű pontyfogó arenában adrenalinból mindig bőven akad, a pecapárbaj minden mozzanatát fokozottan átérzik a részvevők, hiszen a riválisok megmérettetés kezdetétől a végéig hallják és is látják egymást.
A versenyen nyolc serlegért folyik a küzdelem, ebből hármat a szektorgyőztesek, hármat a legnagyobb összzsákmányt jegyző csapat, egyet a legnagyobbat halat zsákmányoló horgász kap, míg az abszolút győztesnek a kupabajnokot megillető nagy vándorserleg jár. Mivel a maratoni pontyfogó kupaverseny szabályzata értelmében a megmérettetés három szektorban zajlik, így minden csapatoknak öt ellenféllel kell megküzdenie.
A verseny eredményességéről a naplóbejegyzések tanúskodnak. A pontyfogók összesen 404 pontyot és 10 amurt kerítettek horogra, ebből 212 darab volt 10 és 15 között, 4 darab 20 és 25 kiló közötti, egy pedig meghaladta 25 kilogrammot. Mellesleg mondjuk, hogy a legkisebb kifogott hal 4,15 kilót nyomott, az átlagsúly pedig több mint 11 kilogramm volt.
Szektort nyertek a Granit Bait Romania, a belgrádi Bosch CT és a magyar SBS-Halkapone PB PRO.
Az apszolút győztes a Bosch CT 674,70 kilós haltömeggel, őket a kátyi MGM (560,85 kg) követi, a harmadik helyet 17,2 kilós lemaradással a HDA Power Carp Croatia csapata foglalta el. A Tőzeg-tó nagy vándorserlege egy évig a Bosch CT vitrinét fogja ékesíteni. A kupaverseny legnagyobb kifogott haláért (26,10 kg) járó serleget valamint bronzérmet összesítésben a HDA Power Carp Croatia csapata szerezte meg.