2024. április 25., csütörtök

Az állami földek nem tulajdoníthatók el

Goran Ješić: A termőföld Szerbiában a fiatalok falun maradását és tisztességes megélhetését jelenti

A vajdasági agrobizniszbe való beruházási lehetőségekről tartottak tegnap az Újvidéki Vásár Master Központjában ismertetőt, melyen a külföldi beruházásokat serkentő VIP Alap, a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Credit Agricole, a vásár hivatalos partnere tartott ismertetőt.

– A külföldi beruházások mindig is friss tőkét jelentettek, és éppen ezeknek köszönhetők a legnagyobb tartományi fejlesztések – mondta Aleksandar Stojkov, a VIP Alap igazgatója. Az utóbbi években az alap révén mintegy 50 külföldi cég kétmilliárd euró értékben fektetett be a vajdasági mezőgazdaságba, és ezzel 12 000 személynek nyújtott munkalehetőséget. A további befektetések iránt sem csappan az érdeklődés, az elkövetkező időszakban 30 millió euró értékű beruházás megvalósításáról folynak a tárgyalások.

A befektetési kedv nem csupán a külföldi, hanem a hazai termelők és gazdálkodók részéről is kifejezett, tette hozzá Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár. A tartomány nem rejtett szándéka, hogy a kistermelőkből közepes, a közepesekből nagy, a nagyokból pedig még nagyobb mezőgazdasági vállalatok váljanak, de már nem a múlt századi mezőgazdasági birtokok mintájára, mint az Al Dahra vagy a PIK Bečej. A mezőgazdasági kombinátok bizonyították életképtelenségüket, és ezért a magántulajdon fejlesztése a cél. Ješić a titkárság nevében kijelentette, mindent elkövet annak érdekében, hogy az állami tulajdonban levő termőföldeket senki se tulajdoníthassa el, mert a termőföld Szerbiában kitörési lehetőséget jelent, és azt, hogy a fiatalok falun maradjanak, és tisztességesen megéljenek.

A vajdasági élelmiszer- és feldolgozóipar gyengülésével a Vajdaságban megtermelhető termények skálája is beszűkült, és emellett számos munkahely szűnt meg. A titkárság terve, hogy a helyi önkormányzatokkal közösen előkészítsék, infrastruktúrával szereljék fel a terepet a beruházásokra, a VIP Alapra pedig az a feladat hárul, hogy megtalálja és idevonzza a külföldi tőkét.

A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai révén vállal ebben tevékeny szerepet, mégpedig a hitelek összegének 50, sőt 60 százalékának átvállalásával. Kimondottan nagy érdeklődés mutatkozott az öntözőberendezések vásárlására meghirdetett pályázatra, továbbá a védőhálók felszerelésére, a fóliasátrak és a védett kertek beszerzésére, akárcsak a többi, a mezőgazdasági termelékenység javítását és a vidéki életminőség feljavítását szolgáló pályázati lehetőségekre. Az idén ismét meghirdették az idős háztartásoknak járó tartományi támogatást is.

– Fontos elmondani – tette hozzá Ješić –, hogy nagy különbséget mutatnak a vajdasági önkormányzatok, mert míg egyesek serényen követik a pályázati lehetőségeket, tájékoztatják a termelőket, segédkeznek a dokumentáció begyűjtésében és kitöltésélben, addig mások semmit sem tesznek. Az eredmények a pályázati pénzek területi elosztásában válnak nyilvánvalóvá.