2024. április 19., péntek

Tájékoztatás a kártevők megjelenéséről

Minél több gazda vegye igénybe a Tartományi Mezőgazdasági Előrejelző Szakszolgálat szolgáltatását

Nagy számú érdeklődőt és szakembert vonzott a Tartományi Mezőgazdasági Előrejelző Szakszolgálat tegnapi tanácskozása az újvidéki vásáron. A szakszolgálat immár hároméves fennállása óta egész Vajdaság területéről adatokkal szolgál a gazdálkodóknak a természetben található kártevők megjelenéséről, és az ellenük való védekezés módjáról.

A külföldi minták alapján készült és a helyi körülményekhez idomított biológiai-matematikai megfigyelés modellje meghozta az eredményeket, melyek immáron nem maradhatnak laboratóriumi körülmények közt, hanem a termelőknek is hasznára kellene válniuk. Ezért a szolgálat SMS-ben tájékoztatja nap mint nap azokat a gazdákat, akik igénylik a szolgáltatást.

– Elmúlt az az idő, hogy a mezőgazdasági termelést az időjárásra és az éghajlati viszonyokra bízzuk – mondta felszólalásában Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár –, mert a mezőgazdaságban tapasztalt számos rossz hatás megelőzhető. A Tartományi Mezőgazdasági Előrejelző Szakszolgálat adataira hagyatkozva kevesebb alkalommal, de pontosabban megcélozható, és hatásosabban elvégezhető a növényi kártevők elleni vegyszeres védelem, így munka és pénz takarítható meg, és nem utolsó sorban a kevesebb vegyszerrel kezelt élelmiszer egészség szempontjából is biztonságosabb. Mindezek az előnyök a hazai fogyasztók érdekeit szolgálják, és európai minőségi mércéket szavatolnak.

Az utóbbi időben mind szélsőségesebb időjárás eddig ismeretlen kártevők és kórokozók megjelenését hozzák magukkal. Az előrejelző szolgálatnak erre is kiterjed a figyelme, és feladata lesz az időben való figyelmeztetés. Talán ily módon elkerülhetők lesznek az afféle botrányok, mint amelyet az aflatoxin megjelenése okozott.

A Tartományi Mezőgazdasági Előrejelző Szakszolgálat munkatársai június 1-jétől a Vajdasági RTV 1-en a 22 órai híradó után televíziós adásban is beszámolnak az aznapi növényvédelmi történésekről.