2024. április 24., szerda

Batáék milliárdos kárpótlást kérhetnek

Milliárdos kárpótlást fognak kérni Szlovákiától annak a Ján Antonín Batának a leszármazottai, akinek a vagyonát 1947-ben a Beneš-dekrétumok alapján kobozta el a csehszlovák állam. Ján Antonín Bata a világhírű Bata cipőgyár megalapítójának, Tomás Batának volt a féltestvére, aki 1932-ben bátyja halála után vette át a családi céget, amelynek vagyonát megsokszorozva az akkori Csehszlovákia leggazdagabb emberévé vált.

Egy csehszlovák bíróság 1947-ben a Beneš-dekrétumok alapján, a fasiszta rendszerrel való állítólagos kollaborációra hivatkozva 15 évi börtönre ítélte Ján Antonín Batát és elkobozta a vagyonát is. Batát 2007-ben Csehországban rehabilitálták, az ügyben ítéletet hozó prágai bíróság előbb a vagyonelkobzásról szóló ítéletet helyezte hatályon kívül, majd az állítólagos kollaboráció miatt hozott ítéletet is semmisnek nyilvánította. Az 1947-ben hozott ítélet hatályosságát később Szlovákia is megszüntette.

Ján Antonín Bata leszármazottainak Szlovákiával szembeni kárpótlási igényét ez utóbbi döntés indokolja, és Tomás Pecina, a leszármazottak jogi képviselője szerint időközben már meg is kezdődött a Bata vagyon azon részének az összeírása, amely az örökösök jogigényének az alapját képezheti Szlovákiában a kárpótlás során.

„Szlovákiában (Batának) nem volt személyes vagyona, ám több, a Bata konszern tulajdonában lévő vállalat volt itt” – mondta a pozsonyi Pravdának Tomás Pecina, hozzátéve: több ipari központon kívül a bajmóci kastély, illetve a poprádi repülőtér is a társaság tulajdonába tartozott. Az örökösök jogi képviselője szerint a Bata család nem tart igényt az eredeti tulajdon visszaszolgáltatására, hanem a Beneš-dekrétumoknak az államosításra vonatkozó kitétele alapján anyagi jóvátételt kér. Ezt a dekrétumok alapján már korábban egy külön ezt a célt szolgáló hivatalnak kellett volna rendeznie, ám a hivatal soha nem jött létre.

A leszármazottak jogi képviselője szerint ha az örökösök kárpótlást kapnak a jelenlegi értékén több milliárd euróra becsült vagyonért – Bata életművéhez híven –, azt Szlovákiában kívánják befektetni. Egyelőre azonban kérdéses, hogy sor kerül-e a kárpótlásra, és ha igen, az milyen formában valósulhat meg. A téma kapcsán a független szlovák lap által megkeresett szlovák pénzügyminisztérium ezzel összefüggésben csak azt közölte: a tárca egyelőre nem regisztrált anyagi jóvátételt igénylő kérvényt a Bata család részéről.