2024. április 19., péntek

Két új olasz befektető Szabadkán

Több mint kétszáz új munkahely nyílik

A kisbajmoki ipari zónában két olaszországi cég vásárolt összesen mintegy harmincezer négyzetméternyi földterületet, hogy a jövőben bőrcipőket és bőrből készült ruházati cikkeket gyártsanak itt. A földterület megvásárlásáról szóló szerződést tegnap írta alá Modest Dulić polgármester, Branko Guslov, az Ipari Technológiai Parkok igazgatója, Antonio Brotini, a Perseo Kft. és Giacomo Corsi, a G.C. 013 Kft. képviseletében.
A polgármester elégedettségét fejezte ki, hogy az építési földterület árverésre bocsátása és eladása teljes mértékben a törvényes keretek között zajlott, így Szabadka a számos előnyön kívül, melyet a befektetőknek tud felkínálni, bebizonyította, hogy szigorúan tiszteletben tartja a törvényes előírásokat is.
– Két jelentős olaszországi befektető van itt velünk, akik a földterületek megvásárlásával a városnak mintegy 300 ezer euró bevételt hoztak, ezenkívül a befektetés megvalósulásával újabb munkahelyek nyílnak, és a különféle adók által minden évben hozzájárulnak a város büdzséjéhez valamennyi összeggel, amelyet az ipari zónák további infrastruktúráinak kiépítésére tudunk fordítani. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden egyes külföldi befektető, aki Szabadka mellett dönt, öregbíti a város hírnevét a nemzetközi piacon – mondta Modest Dulić.
Brotini elmondta, cége lábbelik készítésével foglalkozik, és Szerbia az első ország, ahová a termelésüket kihelyezték Olaszországból. Szabadkán kilenc évvel ezelőtt kezdte meg a munkáját a Leonardo Kft., és a kezdetben nyolc emberrel működő kis cég mára már százhatvan embert foglalkoztat, és a kft. vezetősége most úgy döntött, hogy folytatják a cég bővítését, s az ipari övezetben még egy termelőegységet nyitnak. Brotini kiemelte, elégedettek a Szabadka nyújtotta feltételekkel, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették abban, hogy bővítse cégét. Jövőre fog elkészülni az új csarnok, mely egyelőre ötven dolgozóval kezdi meg a munkát, és 2015-ig szeretnék a dolgozók számát kétszázra növelni. A lábbeliket az orosz piacra szánják.
A G.C. 013 Kft. immár harminc éve foglalkozik bőrből készült ruházati cikkek gyártásával. Giacomo Corsi, a kft. igazgatója elmondta, a Leonardo cég sikerét és jövőbeli terveit látva döntöttek úgy, hogy egy kisebb gyártórészleget nyitnak meg Szabadkán, amit jövőre szeretnének megvalósítani. Elsősorban női munkaerőt foglalkoztatnak majd, ötven dolgozóval kezdik meg a munkát, ők előtte az olaszországi gyárban vesznek részt képzésen, illetve az olaszországi szakemberek látogatnak majd el ide, hogy átadják tudásukat. A gyár eddig az amerikai és európai piacon értékesítette termékeit, a jövőben pedig az oroszországi és a távol-keleti piacot célozzák meg.