2024. március 29., péntek

Munkalehetőség 80 fiatalnak

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) és a tartományi kormány megegyeztek abban, hogy közösen lehetővé teszik 80, egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalnak azt, hogy gyakornokként munkaviszonyba állhassanak a NIS Rt.-nél. Az elképzelés a NIS-esély elnevezést kapta, az idén realizálják második alkalommal, az együttműködést szabályozó szerződést pénteken írták alá a kormány épületében. A dokumentumot Nataša Stamenković, a vállalat káderkérdési igazgatónője és Miroslav Vasin gazdasági, foglalkoztatási és a nemi egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó titkár látták el kézjegyükkel.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Számomra a tavalyi év legszebb eseménye volt, amikor a kőolajipari vállalat limani épületében fogadást szerveztek a munkához jutott fiatalok számára, és személyesen találkozhattam velük. Hallhattam, hogy mennyire örülnek, érezhettem lelkesedésüket, energiájukat. Ilyen alkalmakkor bebizonyosodik, hogy munkánk, erőfeszítéseink nem hiábavalók – mondta a titkár.

Az igazgatónő örül annak, hogy ilyen módon felfrissíthetik, fiatalíthatják káderállományukat, a vállalat e tekintetben nemigen dicsekedhet – alkalmazottaik életkora igen magas.

– A fiataloknak esélyt nyújtunk arra, hogy az első munkahelyük egyben az igazi munkahelyük is legyen. Remélem, hogy jövőre is megvalósíthatunk majd egy ugyanilyen elképzelést – mondta Nataša Stamenković.

A program keretében, a tartományi költségvetésből kifizetendő csaknem 22 millió dinárnak (ez a projektum realizálásához szükséges összeg fele) köszönhetően a fiatalok számára 46 ezer dináros bruttó fizetéseket tudnak biztosítani egy kalendáriumi éven keresztül, ez után az idő után a vállalat dönti el, hogy ki maradhat, és ki nem. Az idén összesen 300 fiatalnak – középiskolai végzettségűeknek is – nyújtanak lehetőséget arra, hogy ennél a vállalatnál kezdjenek karriert, Újvidéken, Szabadkán, Nagybecskereken, Pancsován, Nagykikindán, Turján és Oromhegyesen, a későbbiekben – az ősztől – pedig Dél-Szerbiában is.