2024. április 25., csütörtök

Sosem volt rosszabb a munkások helyzete

Több mint egymillió a munkanélküliek száma

Ranka Savić, a Szabad és Független Szakszervezetek Társulásának (SZFSZT) elnöke szerint Szerbia újabb kori történelmében sosem voltak rosszabb helyzetben a munkások, mint ma. A szakszervezeti vezető szerint a munkanélküliek száma már ötvenezerrel meghaladta az egymilliót. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat hivatalos adatai szerint ugyan „csak” 798 ezer a nyilvántartott állást keresők száma, ám az SZFSZT-nek ennél pontosabb adatokkal rendelkezik, olyanokkal, amelyek számba veszik a foglalkoztatási szolgálatnál be nem jelentett munkanélkülieket és a feketén dolgozókat is – mondta Savić.

Az SZFSZT becslése szerint a szerbiai munkanélküliségi ráta az év végéig eléri a 30 százalékot.

– Az év eleje óta az országban mintegy 30 ezer ember veszítette el a munkáját, és számolhatunk azzal, hogy annak a 63 ezer foglalkoztatottnak, akik az átszervezés alatt álló vállalatokban dolgoznak, csaknem a fele szintén állás nélkül marad – mondta Ranka Savić, majd hozzátette: – Sosem volt rosszabb a munkások helyzete Szerbiában, mivel hatalmas a munkanélküliség, a munkáltatók nem tartják be a munkatörvény előírásait, sem a kollektív szerződésekbe foglaltakat, elmulasztják befizetni a nyugdíjjárulékot, s még arra sincs garancia, hogy megkapják fizetésüket azok, akik dolgoznak.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat tegnap közzétett adatai szerint Szerbiában hivatalosan 792 888 munkanélkülit tartanak nyilván.