2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Győr lett a futball fővárosa

Az ETO negyedszer is bajnok, a Fradi pedig két bajnoki erejére az ETO Parkba költözik

Sok minden eldőlt a magyar labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában, a hétvégén ugyanis kiderült, hogy a Győri ETO története során negyedszer szerzett bajnoki aranyat, így a Videoton ezúttal sem jutott fel a csúcsra. Kiesett az Eger, egy hajszál választja el a búcsútól a Siófok együttesét, feljutott viszont az élvonalba a Videoton tartalékának induló, de végül Puskás Akadémiaként már önálló csapattal szereplő felcsúti együttes.

Pénteken a Diósgyőr sorozatban a hatodik bajnokiján maradt nyeretlen (ezúttal Kaposváron), és a klubvezetőknek most már tényleg egy komoly szakembert kellene szerződtetniük, aki a válogatott játékosok és légiósok jelenlegi borzalmas egyvelegéből csapatot gyúrna.

Az MTK legyőzte a Paks csapatát, így pontszámban beérte a Videotont. A történet azért mulatságos, mert amíg a fehérváriak az állami cégek odairányításával óriási büdzsével és légiósok garmadával rendelkeznek, addig Garami József irányításával a nézővel is alig rendelkező, fiatal MTK ugyanaddig jutott az NB I-ben.

Kérdés, képes lesz-e tartani a lépést a fehérváriakkal, a hétvégén ugyanis jön az örökrangadó, a párharc történetében először vidéken. A Ferencváros ugyanis úgy döntött, utolsó két hazai meccsét a lassan futballfővárosnak is nevezhető Győrbe viszi, a klubvezetés egyszerűen palira vette a szurkolókat – elsősorban a bérleteseket –, miután azt elfelejtette közölni néhány héttel ezelőtt, hogy az Albert-stadion átépítése miatt kiszemelt Puskás-stadiont május közepétől nem tudta bérbe venni.

Egy nagyzoló Fradinak pedig mégse járja, hogy kisebb budapesti pályán játsszon – indokolja ezt akármivel is a vezetőség –, így a kiszemelt stadion az ETO Park lett. Kérdés, mit szólnak ehhez a leghűségesebb rajongók, akiknek minimum egy havi autópálya-díj is járna elégtételként.

A csapat vasárnap is Győrben játszott, igaz, akkor az ETO vendégeként, és ismét kiderült, hiába Ricardo Moniz hozzáértése és elhivatottsága, ha a játékosállomány gyenge. A csapat nem bírt az egyébként visszafogott hazaiakkal, és ez a játék kevés lehet az MTK ellen is. Főleg úgy, hogy Julian Jenner és Aleksandar Alempijević is eltiltott, Leonardo szezonját pedig egy borzalmas, hátulról történő becsúszás tette tönkre: a szárkapocscsont-törést szenvedett brazilt azt se vigasztalhatja, hogy Marek Strestiket öt hónapra eltiltotta az MLSZ emiatt.

A Győr győzelme azt jelentette, hogy az ETO 1963, 1982 és 1983 után ismét bajnok lett, Pintér Attila vezetőedző elérzékenyülten üzent a diadal közepette. „Meg szeretném köszönni a szüleimnek, édesanyámnak, aki most otthon izgul. Ne izgulj, mama, megnyertük! És sajnos, aki nem lehet most velünk, az az édesapám, de föntről mindig figyel rám, úgyhogy nagyon szépen köszönöm!” – mondta a könnyeivel küszködve.

Az aranyéremhez kellett a Videoton botlása is, a fehérváriak Debrecenben kaptak ki 2-1-re, és szombaton nyerniük kell a Kaposvár ellen otthon, hogy az MTK előtt maradjanak. Fehérváron nem állt meg az élet, a klub még azt is bevállalta, hogy az utolsó három fordulóra csatárt szerződtessen, a portugál Joaquim Manuel Welo Lupeta ugyanis június 30-ig írt alá.

Az alsóházban Pápa az edzőváltás után megtáltosodott, de azért nem kell átesni a ló túlsó oldalára, a hazátlan (Egerben a szezon során egyszer sem játszhatott a vendégcsapat) és anyagi problémákkal küszködő ellenfél nem nagyon akart, igaz, nem is tudott kifejteni komoly ellenállást. Így még nehezebb helyzetbe került a Siófok, amely simán kikapott Kecskeméten, és miután három forduló alatt maximum kilenc pontot szerezhet, csak úgy dolgozhatja le nyolcpontos hátrányát, ha nem hibázik, a Pápa pedig egy döntetlennél nem ér el többet.

Ami biztos, hogy a másodosztály Nyugati csoportjából a Puskás Akadémia jut fel, a helyzet azért faramuci, mert korábban jogilag a Videoton második csapatának számított, ám azóta önállósodott. Viszont Benczés Miklós vezetőedző elmondta, továbbra is szorosan együttműködnek majd a székesfehérvári klubbal. Keleten a helyzet változatlan: az élen a Mezőkövesd áll, három ponttal megelőzi Vasast és néggyel a Békéscsabát.

A 28. forduló programja

Május 17., péntek:

Haladás–Pápa (17 óra), Paks–Debrecen (19 óra)

Május 18., szombat:

Ferencváros–MTK (14 óra), Eger–Újpest (16 óra), Siófok–Pécs (16 óra),

Videoton–Kaposvár (18.30)

 

Május 19., vasárnap:

Diósgyőr–Kecskemét (16.30), Honvéd–Győr (18.30)