2024. április 25., csütörtök

A vidéki nők több figyelmet érdemelnek

Három javaslattal fordul a Tartományi Képviselőház nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottsága Vajdaság kormányához a nők közegészségügyi helyzetének javítása céljából – döntöttek a tegnap megtartott ülésen. A bizottságon egyetlen napirendi pont szerepelt, a nők helyzetének elemzése a tartományi egészségvédelmi intézményekben végzett kutatási eredmények tükrében.

A bizottság kérelemmel fordul a tartományi kormányhoz újabb hordozható mammográf készülék vásárlására, melyet a vidéki, azaz falusi nők mellrákmegelőzősében hasznosítanának. Továbbá javasolták, hogy a tartományi kormány közbejárásával hassanak a köztársasági egészségbiztosítási alapra, hogy a munkaügyi szabályzat értelmében gondoskodjanak a vajdasági egészségházakból továbbképzésre küldött szakkáderek helyettesítéséről, magyarán a szakmai kiképzés ideje alatt se maradjanak orvos nélkül a rendelők. Harmadik javaslat pedig lakossági adatbázis elkészítésére vonatkozik, mely alapul szolgálna a páciensek tájékoztatására, szűrővizsgálatokra való felszólítására.

Danica Todorov tartományi ombudsmanhelyettes a bizottság ülésén elmondta, önkormányzatokra lebontva kimutatás készült a nők betegségmegelőző vizsgálatainak gyakoriságáról. Azt is vizsgálták, mennyire hozzáférhető az egészségügyi szolgáltatás, és mily gyakorisággal látogatják a nők orvosaikat. Mint kiderült, a városokban a nők több figyelmet fordítanak egészségükre, gyakrabban látogatják a nőgyógyászt, az állami egészségügyi intézmények mellett sokan választják a nőgyógyászati magánrendelőket. Vidéken más a helyzet. A legkirívóbb példára Palánkán derítettek fényt, ahol ugyanis 27 000 nő jut egyetlen egy ginekológusra, holott az előírások szerint egy orvosra legfeljebb 6500 páciens juthat. Az utóbbi két évben – részletezi Todorov – némileg javult a helyzet, ugyanis, míg 2010-ben 99 ginekológus dolgozott a tartomány területén, napjainkban 120 fogadja a pácienseket. A vizsgálat kitért az orvosi vizsgálatot igénylők várakozási idejére is. A kimutatás szerint egész Vajdaság területén Újvidéken kell legtöbbet várni a páciens jelentkezésének időpontjától az orvossal való találkozásig.

Hét évvel ezelőtt, 2006-ban a nők 20 százaléka ismerte be, hogy rendszeresen látogatja nőgyógyászát. Tavaly már 28 százalékuk nyilatkozott ekképpen. A mutatók jó irányba haladnak, azonban még nagyon sok, túlnyomórészt vidéki nő nem szerepel az egészségügyi nyilvántartásban, mondta Todorov.