2024. április 25., csütörtök
A BIRKÓZÓSZŐNYEG MELLŐL

A jövő az utánpótlásban van

Sportmunkásokkal a birkózás jövőjéről

A hétvégén Magyarkanizsán rendezték meg az idősebb pionírok részére az országos bajnokságot, amelyen több mint 100 gyermek lépett fel, s ez valamelyest optimizmusra ad okot a birkózás jövőjével kapcsolatban. Mint ismeretes, a győzelmet a zentaiak szerezték meg a szabadkai Spartacus, valamint a helyi Potisje és a felsőhegyi Hercules előtt.

Ezt az alkalmat használtuk ki egy röpke beszélgetésre néhány sportmunkással, edzővel:

– Véleményem szerint az elmúlt másfél évben felfelé ível a honi birkózás, ha csak azt vesszük alapul, hogy 15 új-régi klubban kezdődött el a munka, többek között Moholon is. Nagyon fontos, hogy ezeket a közösségeket segítse a szerbiai és a vajdasági szövetség, s nagy hangsúlyt kell fektetni azokra az egyesületekre, amelyek az utánpótlást nevelik, mind a fiúk, mind a lányok mezőnyében, s újabban szabadfogásban is. Segíteni kell a klubokat, hogy versenyeket szervezzenek, hogy az ottaniak is megérezzék a küzdelem szépségeit, s nagy hangsúlyt kell fektetni az edzői továbbképzésre is. Idén 100, edzői papírral rendelkező szakemberünk van, s jelenleg is további hét tréner tanul Újvidéken – mondta Bálint Zoltán, a Szerbiai Birkózószövetség elnökségi tagja, a ligabizottság elnöke, hozzátéve, hogy Zenta, Magyarkanizsa, Szabadka, Zombor és Nagybecskerek mindig is nagy figyelmet szentelt az utánpótlás nevelésére, de ez nem elég, hanem Szerbiában is komolyabb nevelőmunkával kellene foglalkozni. Hogy Vajdaságban foglalkoznak a legminőségesebben a gyerekekkel, az is bizonyítja, hogy a korosztályos országos bajnokságokon az érmek 80 százalékát a tartományi versenyzők szerzik meg.

– A birkózás tehát éledezőben van, és ezeket a srácokat elnézve meggyőződésem, hogy van jövője. Néhány évvel ezelőtt a korosztályos versenyeken fele ennyi gyerek jött össze, s a szövetségnek tovább kell folytatni azt a gyakorlatot, hogy a nagyversenyek megrendezéséből befolyt pénz 25 százalékát a kisebb klubok kapják el, érdem szerint.

Zomborban a tavaly 100 éves Radnički mellett még egy klub alakult, a Soko. Ebben az egyesületben Gradimir Dedić foglalkozik a legkisebbekkel:

– Klubunkban 30-40 gyerek edz. Manapság ezt a számot sem könnyű tartani, mert a fiatalok számára sokkal nagyobb a kínálat arra, hogyan töltsék el a szabadidejüket. Itt van az internet, a mobiltelefon, sok más, vonzó szórakozási lehetőség, így nehéz őket a sporthoz csalogatni, a birkózáshoz meg különösen, mert egy igen nehéz sportágról van szó, amely sok lemondást igényel.

Ilyen szempontból nem lehet könnyű dolga Kopasz Károlynak sem, hiszen Felsőhegyen kell a gyerekek figyelmét felkelteni:

– Nehéz, de Felsőhegyen sikerült. Ha másért nem, azért, hogy a fiúk megmutassák a lányok előtt, milyen erősek, ügyesek. Felsőhegyen már 7 éve működik a Hercules, 20-25 gyerekünk van, akik közül vannak olyanok, akik az alapítás óta járnak edzeni, és már serdülők, de a legtöbben a pionír korosztályban vannak. Azt az utat szeretnénk járni, amelyet Zentán, Magyarkanizsán és Szabadkán járnak, tehát sok figyelmet szentelünk a technikának és a fogásoknak, függetlenül attól, hogy manapság könnyebb nyerni tolakodással és a szőnyegen elvégzett dobással. A dobásokat gyakoroljuk az edzéseken is, mert a birkózásnak látványosnak kell lennie, tetszenie kell a közönségnek – mondta Kopasz.