2024. április 24., szerda

A többség nem hisz a politikusoknak

62 százalék szerint a politikusok nem mondanak igazat, az ellenkezőjét nyolc százalék állítja

Szerbia polgárainak 62 százaléka nem hisz a politikusoknak, míg minden negyedik polgár vagy részt vesz a politikai életben vagy legalábbis hisz annak hatékonyságában. Ez derült ki abból a felmérésből, amit a kutatási, átláthatósági és felelősségi központ és az Ipsos strategic marketing végeztek februárban. Az eredmények szerint az egyetlen politikai szerepvállalás, amelyre a többség hajlandóságot mutat, az a választásokon való szavazás.

Ugyanakkor, a megkérdezettek 31 százaléka kifejezte készségét, hogy hatással legyen az önkormányzat döntéseire, ahol él, míg 22 százalék hatással lenne az országos szinten születő döntésekre is.

Mint kiderült, a polgárok igen keveset tudnak a politikáról, a politikai rendszerről és a hatalom hordozóiról, így a parlament esetében mindössze 32 százalék tudja, hogy hívják a házelnököt, azt pedig, hogy hány parlamenti képviselő van, még kevesebben tudják, 31 százalék. A megkérdezettek 25 százaléka tudta, hogy az államfő mandátuma ötéves.

Svetlana Logar az Ipsos strategic marketing igazgatója szerint igen alacsony a polgároknak a politikusokba vetett bizalma. Összesen 62 százalék szerint a politikusok a lakosságnak nem mondanak igazat, mindössze nyolc százalék állítja az ellenkezőjét.

A polgárok kétféle politikai tevékenységre mutatnak hajlandóságot, a választásokon való szavazásra és a politikai kérdések másokkal történő megvitatására. Így, 57 százalék biztosan részt venne a választásokon, 39 százalék pedig az elmúlt két-három évben beszélgetett más polgárokkal politikai kérdésekről.

„Az eredmény a polgárok igen alacsony részvételét mutatják és az intézményekbe vetett bizalom igen alacsony fokát. A lehetőség, hogy a polgárok részt vegyenek a politikai életben kiemelt fontosságú a demokrácia szempontjából. Ezért alaposan át kell gondolni, hogyan lehet őket arra motiválni, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban” – mondta Tom Kelly, az amerikai NDI programigazgatója.