2024. április 19., péntek

Csökkentenék a börtönök népesedési mutatóit

A régióban Szerbiában raboskodnak a legtöbben büntetés végrehajtási intézményben – Az alternatív büntetések komoly megtakarítást jelentenek

A vonatkozó 2010-es és 2011-es mutatókat feldolgozva az Európa Tanács kimutatta, hogy a régió országai közül Szerbiában raboskodnak legtöbben büntetés végrehajtási intézményben. Az országban a szóban forgó időszakban 10 955 fegyencet tartottak nyilván. Ehhez képest Horvátországban 5 084, Bosznia-Hercegovinában 1 671, Montenegróban 1 328, Szlovéniában 1 273, a boszniai Szerb Köztársaságban pedig 1 054 rabot tartottak nyilván, írja a B92.

Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, a boszniai Szerb Köztársaságban és Horvátországban négy négyzetméter jut egy rabra, Szlovéniában viszont kilenc négyzetméter. Ami a fegyencek ellátási költségeit illeti, ezek Bosznia-Hercegovinában a legmagasabbak, nem csak a régióban, hanem európai viszonylatban is. Ott egy rab havi költségei 2 700 eurót, vagyis napi 90 eurót tesznek ki. Szerbiában és Montenegróban napi 15, Szlovéniában pedig napi 86 eurót fordítanak az adófizetők pénzéből a rabok ellátására.

Ha a rabok számát az országok lakosságának a számához viszonyítjuk, akkor kiderül, hogy ez az arány Montenegróban a legnagyobb, ahol 100 ezer lakosra 214,2 fegyenc jut. 100 ezer lakosra Szerbiában 150,6, Horvátországban 115,2, a boszniai Szerb Köztársaságban 73,3, Bosznia-Hercegovinában pedig 58,3, fegyenc jut.

Az ET aktuális jelentésére reagálva a szerbiai illetékesek arról számoltak be, hogy a büntetés végrehajtási intézmények túlnépesedettsége miatt Szerbiában a bíróságok egyre gyakrabban rónak ki alternatív büntetést. Ezek közé sorolhatjuk a házi börtönt, vagy a kényszermunkát.

A szerbiai börtönöknek és fogdáknak jelenleg majdnem 11 ezer lakója van. Ehhez képest összesen 8 ezer embernek lenne hely a büntetés végrehajtási intézményekben és a fogdákban.

Az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozó Büntetés Végrehajtási Igazgatóság egy új stratégiával igyekszik csökkenteni a börtönök „népesedési mutatóit”. A leghatékonyabb módszert az alternatív büntetések jelentik. Az országban jelenleg 405 személy töltheti le alternatív körülmények között büntetését. Közülük 256 elítélt elektromos nyomkövető karkötővel saját otthonában raboskodik, 61 elítélt közmunkát végez, 39 bírósági ítéletre váró személy házi őrizetben van, 21 személyt pedig ellenőrző jellegű felügyelet mellett feltételesen letöltendő börtönbüntetésre ítéltek el. A számítások szerint az elektromos karkötővel otthonaikban raboskodó személyek 300 dinárral kevesebb pénzébe kerülnek az államnak, mint a fegyencek, a házi őrizetben lévők, vagy a közmunkát végzők pedig szinte semmibe nem kerülnek az államnak. Az alternatív büntetésekkel az állam az utóbbi két évben nagyjából 15 millió dinárt takarított meg, mondják a szakértők.

Az országban jelenleg hét olyan megbízotti iroda működik, amelyeknek hatáskörébe az alternatív büntetés végrehajtások felügyelete tartozik. Ezek Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán, Nišben, Kragujevácon, Valjevóban és Zomborban működnek. Az elképzelések szerint az ország összes felső bíróságához kellene ilyen irodának tartoznia. Idén feltehetőleg Mitrovicán, Požarevacon, Užicen, Čačakon, Pancsován, Smederevóban és Leskovacon nyílik megbízotti iroda.