2024. április 23., kedd

Vajdaság nem téma

Az ország éléskamrájaként számon tartott Vajdaságban szombat este tarolt a jég. Az ítéletidő több településen is tetemes károkat okozott, a károk felbecsülése még mindig tart, a pontos adatokat viszont csak a következő napokban tudjuk meg, hiszen az elmúlt hetekben és a hét végén hullott sok eső miatt nehéz megközelíteni a termőföldeket. Ennek ellenére az első beérkezett adatok lesújtóak. Horgoson 80-90 százalékos kárt okozott a veteményeskertekben a lezúduló jégtömeg. Kúlán az első felmérések szerint 50-70 százalékos a kár. Csantavéren teniszlabda nagyságú jég hullott, nemcsak a szántóföldeken okozott óriási károkat, hanem több ház is lakhatatlanná vált. A termés legnagyobb része tönkrement, ami megmaradt, az is nagymértékben sérült.
Egy nappal az ítéletidőt megelőzően jelent meg egy írás a Magyar Szóban, melyben a bajsai radarállomás vezetője nyilatkozik arról, hogy nem rendelkeznek elegendő rakétával. A közbeszerzés megtörtént, és a rakéták is megérkeznek majd két héten belül. Sajnos, ez már nem fog segíteni sem a horgosi, sem a kúlai vagy a csantavéri gazdákon, és a többi vajdasági emberen sem, akinek termését letarolta, gyümölcsét leverte, házát lakhatatlanná tette a jég.
Annak ellenére, hogy Vajdaságot az ország spájzaként tartják számon, egyetlen országos napilap sem kapta fel a hírt, hogy az éléskamrában ekkora kárt okozott egy éjszaka alatt az ítéletidő. A Blic letudta 7 mondatban a 17. oldalon, a Novosti mellékesen megemlítette, hogy megtörtént. Még az újvidéki székhelyű Dnevnik napilap sem a címoldalon tálalta a szombati jégverést, hanem a 13. oldalon eldugva egy rossz minőségű képpel! Ennek ellenére minden lap terjedelmesen foglalkozott azzal a hírrel – még a Dnevnik is –, hogy Leskovacon egy jégvédelmi rakéta egy családi ház tetőszerkezetén keresztül a ház fürdőszobájában landolt, szerencsére azonban senki sem sérült meg. A Blic napilap hétfői számában a leskovaci balesetnek másfél oldalt szentelt!
A sajtónak igen nagy szerepe lehet a politikusok tájékoztatásában, mint látjuk, a parlamenti bejátszásokban igen közkedvelt tevékenység a napilapok bújása. Ha az országos lapokat vesszük górcső alá, a jelentések, valamint a téma tálalása alapján a szombati vajdasági jégverést meg nem történtnek minősíthetjük. Ebből a tényből kiindulva biztos vagyok, hogy a leskovaci családot busásan fogják kártéríteni azért a pár sérül cserépért és az átélt lelki fájdalmak miatt. A vajdasági paraszt kárát viszont most sem fogják megtéríteni, hisz ki a fene tud arról, hogy azért, mert a jégelhárításért felelős rakétaállomások nem rendelkeznek elegendő rakétával, Szerbia éléskamrájában felborultak a polcok, és a befőtt a padlóra folyt, a paraszt pedig élelem és bevétel nélkül maradt.