2024. március 29., péntek

Leváltották az észak-koreai védelmi minisztert

Új ember áll az észak-koreai népi fegyveres erők minisztériuma (a védelmi minisztérium) élén: Dzsang Dzsong Nam a keményvonalas Kim Kjok Sziket váltotta fel, aki csupán hat hónapig vezette a tárcát.

A hírt a KCNA hivatalos hírügynökség jelentette be hétfőn. Az új miniszter az ötvenes éveiben jár, így viszonylag fiatalnak minősül ezen a poszton, és kevésbé ismert. Azt sem tudni pontosan, mikor lépett Kim helyére.

Dél-koreai szakértők szerint az előd, Kim Kjok Szik vezényelte le - magas rangú katonatisztként - egy dél-koreai sziget 2010. novemberi bombázását az észak-déli határvonal közelében, amelynek négy dél-koreai halottja volt, és újabb válságot robbantott ki a két Korea között.

Az Észak-Koreát vezető Kim Dzsong Un, amióta 2011 decemberében elhunyt apjának az utóda lett, egy sor személyi változtatást hajtott végre a katonai elitben, a szakértők szerint annak érdekében, hogy megszilárdítsa fennhatóságát a haderők fölött. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy Dzsang már a harmadik védelmi miniszter Kim Dzsong Un hatalomra jutása óta.

Dél-Korea és az Egyesült Államok közben hétfőn kétnapos közös haditengerészeti gyakorlatot kezdett a félsziget keleti partjai mentén, amelyben részt vesz a Nimitz amerikai atommeghajtású repülőgéphordozó is. A 97 ezer tonnás hajón kívül a Nimitz csapásmérő egységhez tartoznak még célra vezérelhető rakétákkal felszerelt cirkálók és rombolók.