2024. április 20., szombat

Diákok és pedagógusok ünnepe

Mintegy hatszáz tanuló érkezett a szabadkai megmérettetésre – A csantavéri iskoláé lett a vándordíj

A hétvégén zajlott le a 12. ÁMV, azaz az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője, melyre egész Vajdaságból érkeztek diákok Szabadkára, hogy összemérjék tehetségüket.

A rangos verseny résztvevőit és a kísérő tanárokat elsőként De Negri Ibolya, az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Az ÁMV-n a vajdasági általános iskolák legjobb diákjai vesznek részt, hogy megmérettessék tudásukat, tehetségüket, alkotási készségüket. A vetélkedő célja az anyanyelv ápolása, az anyanyelv szeretetének erősítése és a művészetek kiemelése. Minden évben nagy a résztvevők száma, az idén harmincnyolc iskolából 583 diák vesz részt a versenyen tíz kategóriában. Egy időben három helyen zajlik a vetélkedő, a Majsai úti Általános Iskolában, az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában és a Kosztolányi Dezső Színházban. Huszonnyolc zsűritag értékeli a munkákat és mintegy hetven kísérő tanár érkezett a diákokkal, akiknek külön köszönet jár az odaadó, áldozatos pedagógusmunkáért – szólt az elnök asszony az egybegyűltekhez.

A vetélkedőt Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának elnöke nyitotta meg, aki az MNT nevében köszöntötte a szervezőket és a diákokat.

– Tizenkét éves munka van ebben a versenyben, ami igen népszerű, hiszen harmincnyolc iskolából érkeztek, vagyis háromnegyede a magyarul tanuló általános iskolásoknak bekapcsolódhat a vetélkedőbe. Egy verseny mindig ünnep, a közösség ünnepe. Ezúttal ez egy nagyszámú diákot és pedagógust érintő ünnep, az együttműködés, az összetartás, a tehetség, a kreativitás, a munka ünnepe és a diákok összehasonlíthatják, milyenek másokhoz képest és hol, mit, mennyit kell még befektetni, hogy a következő évben még jobb eredményeket tudjanak elérni – mondta Joó Horti Lívia.

Tóth Szilvia, a Majsai úti iskola igazgatónője is üdvözölte a vendégeket és a versenyzőket. Mint kiemelte, torokszorongató érzés látni, hogy ennyi értelmes, ügyes, talpraesett magyar ajkú diák van Vajdaságban.

– Ezeket a tehetségeket nem szabad mellőznünk, elfelejtenünk, és szeretnék gratulálni minden kollégának, aki felkarolta a tehetséges magyar ajkú diákokat és elhozta ide, hogy megmérettessenek, hogy lássák, milyen ügyesek és ezt a tehetséget tovább ápolja bennük.

A verseny kezdete előtt a színpadra került az a vándordíj is, mely tavaly kelt útra és akkor a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj iskola diákjaihoz került, akik a 2012-es ÁMV-n a legjobb eredményt érték el, diákjai a legtöbb díjat nyerték a verseny során. A vándordíj idén a csantavéri Hunyadi János Általános Iskoláé lett.

A Majsai úti iskolában a versmondás, prózamondás, versírás, a magyart mint környezetnyelvet tanulók versmondása, szépbeszéd és képzőművészet kategóriában indulók mérték össze tehetségüket, a hetedikesek általános műveltségből is vetélkedtek, az Ivan Goran Kovačić iskolában a szólóénekesek, az alsó osztályos színjátszók és a magyart környezetnyelvként tanuló csapatok mérkőztek meg egymással, a Kosztolányi Dezső Színházban pedig a felső osztályos színjátszócsapatok versengtek az első helyezésért.

A délutánt a már hagyományos kirándulás zárta a palicsi állatkertben.