2024. április 23., kedd

Pusztított, tarolt a jég

Tetemes károk Csantavéren, Kúlán, Horgoson és más vajdasági településeken

CSANTAVÉR

Csantavéren a húsz percig tartó jégeső cserepeket tört össze, ablakokat tört be. A falu központjában, illetve a Csingágó nevű részében okozott nagyobb károkat. Így már vasárnap reggel a faluban önkéntes szerveződéssel, jótékonysági akcióval igyekeztek enyhíteni a károkat, tudtuk meg Murányi Tibortól, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnökétől.

KÚLA

Kúlán szintén hatalmas károkat okozott a jég.

– Az elmúlt ötven évben nem volt ekkora jégeső, mint szombaton este. Két részletben jött a jég, először este fél hét körül, amikor apróbb jég esett, egy órával később pedig már dió nagyságú jégdarabok estek, ami nagy kár okozott az épületekben, de főleg a határban. Az első adataink szerint vannak földterületek, ahol 50-70 százalékos kárt okozott a jég. De úgy gondolom, nem látták még sokan a károkat, mert jelentős esővel jött a jég és nem lehetett kimenni a földekre. Majd az elkövetkező napokban tudjuk pontosabban felmérni a károkat. Bízok abban, hogy a kukorica nem szenvedett el nagy károkat, de az út mentén is látszik, hogy vannak parcellák, amelyeken a jég teljesen elvert mindent. Nem egyformán érte a jég a földeket, Verbász irányába láthatóan kisebbek a károk, de Cservenka felé, illetve Kishegyes irányába már jelentős károk keletkeztek – nyilatkozta lapunknak Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti elnöke. Hozzátette: – Ablakokat tört be a jég, tetőcserepeket tört szét, utcai lámpákban tett kárt, fákat döntött meg a városban a szombat esti ítélet idő. Nem hivatalos információink szerint a második jéghullámnál a jégvédelemnek már nem voltak rakétái, nem tudtak második alkalommal lőni, mert a rakétákat előtte már elhasználták – mutatott rá.

ZENTA

Szombat este Zentára is orkánszerű széllel, felhőszakadással és jégveréssel köszöntöttek be a fagyosszentek. A jég a város területén lévő kertekben okozott nagy kárt, de nem kímélte a szántóföldeken elvetett gabonát és a haszonnövényeket sem. Információink szerint a város területén több fát is kicsavart a viharos szél. Az ítéletidőt követően egyes helyeken még óráig megmaradt a jég, a város központjában lévő utcákban pedig az úttesten felgyülemlett víz nehezítette a közlekedést. Egyébként amíg Zenta felett tomboltak az elemek, az alig 5 kilométerre lévő Felsőhegyen szinte az eső sem esett.

Sajtóértesülések szerint Leskovacon egy jégvédelmi rakéta egy családi ház tetőszerkezetén keresztül a ház fürdőszobájában landolt. Habár a házban akkor többen is tartózkodtak, senki nem sérült meg.

– Erős robbanást hallottunk, ami megrázta az egész házat, de nem tudtuk, mi történt. A szomszédok figyelmeztettek, hogy füstöl a fürdőszobánk – mesélte Boban Marković, a ház tulajodnosának fia.

Az eset után a rendőrség elvégezte a helyszínelést, és a rakéta megmaradt részeit magával vitte. Hasonló esetre még nem volt példa Leskovacon.