2024. március 28., csütörtök

Pakisztán: Merényletekkel érkezik a választás

Történelmi jelentőségű parlamenti választást tartanak szombaton a 180 millió lakosú Pakisztánban, ahol a 16 ezer jelölt közül 342-en kerülnek be a nemzetgyűlés alsóházába és 828-an a tartományi törvényhozásokba. A voksolás különlegességét az adja, hogy a demokratikusan hatalomra segített kormány kitöltötte ötéves hivatali idejét. A dél-ázsiai ország 1947-es megalakulása óta ilyenre még nem akadt példa. Inkább az volt a gyakorlat, hogy elégedetlen politikusok megbuktatták az éppen regnáló koalíciót, de az is előfordult (háromszor), hogy a hadsereg államcsínnyel vette át az ország irányítását, évtizedekre.

A többségében muszlim lakosságú országban a katonai vezetésnek mindig is óriási befolyása volt a politikai életre. A függetlenség kihirdetése óta eltelt 66 év felében pedig nyíltan is a katonák voltak hatalmon. A fennmaradó időszakban meg a háttérből irányítottak.

A választás tehát azért lesz történelmileg az első, mert a szavazás kezdetéig a kormány kitöltötte a mandátumát. A fontos esemény alkalmából több mint 600 ezer katonát, rendőrt és félkatonai alakulatok tagjait mozgósították, akiknek a fő feladata a szavazás biztonságának a szavatolása, illetve a fanatikus iszlamista tálibok támadásainak megakadályozása lesz.

A tálibok pakisztáni szárnyának tagjai az utóbbi egy hónapban sok merényletet követtek el világi pártok tömeggyűlései ellen, de egyik-másik vallási (iszlám) párt rendezvényére is lecsaptak. Április 11-e óta legalább százan haltak meg a választási kampányhoz köthető, nagyrészt a pakisztáni tálibok, a Therik-e-Taliban Pakistan (TTP) emberei által elkövetett merényletekben. A helyi tálibok nyíltan hadat üzentek a kormánykoalícióhoz tartozó politikusoknak és öngyilkos merényleteket is kilátásba helyeztek a voksolás napjára.

A március végén kezdődött kampány csütörtöki zárónapja sem telt el incidens nélkül. Ismeretlenek elrabolták a volt kormányfő, Júszef Reza Gilani egyik fiát egy vidéki politikai rendezvényről, miközben megölték titkárát és egy testőrét, többeket megsebesítettek.

Iszlámábádban jelenleg ügyvezető kabinet kormányoz, amelyben a fő szerep a Zardari-Bhutto-dinasztia nevével fémjelzett Pakisztáni Néppártnak (PPP) jutott. A PPP mellett a parlamentben további három politikai erő számít fontos politikai tényezőnek: a Pakisztáni Muszlim Liga (PML), a Muttahida Kuami Mozgalom (MQM) és az iszlamista pártok.

Elképzelhető, hogy ezt a négyosztatú politikai palettát megbontja a – kampány közben megsérült – 60 éves Imran Khan, az 1980-as évek krikettcsillagának pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságért (PTI).

A felmérések szerint Navaz Sarif volt miniszterelnök Muszlim Ligája esélyes a legtöbb képviselői helyre. A 63 éves acélmágnás az 1990-es években kétszer is volt miniszterelnök. Sarifot 1999-ben Pervez Musarraf tábornok fosztotta meg hatalmától (katonai puccsal), aki az ország vezetője, majd elnöke lett 2008 augusztus derekáig, amikor – a felelősségre vonás veszélye miatt – jobbnak látta elhagyni hazáját.

Musarraf azóta önkéntes száműzetésben élt külföldön. Idén márciusban visszatért hazájába abban a reményben, hogy indul a parlamenti választáson. Politikai álmait azonban hamarosan szertefoszlatták: április 18-án a rendőrség letartóztatta és átadta a bíróságnak, amely hazaárulással és terrorizmussal vádolja. Emellett a választási bizottság és a bíróság is megtiltotta neki, hogy jelöltesse magát.

Akárki nyeri is választást, nem lesz könnyű dolga a kormányon. Az atomhatalom Pakisztán ugyanis mostanában nagyon nyugtalan és egyre több gond nyomasztja. A lakosság a gyorsan növekvő infláció és a mérhetetlen korrupció miatt elégedetlenkedik, akadozik az energiaellátás is, ami miatt egymást érik a nagy áramszünetek, korlátozások, a törzsi területeknek nevezett északnyugati határtartományokat pedig a tálibok uralják. A pakisztáni–afganisztáni határvidék továbbra is az iszlám terrorizmus fészke. A puccsra bármikor kész hadsereggel szintén számolnia kell majd az új vezetésnek, ahogyan a politikai elitet időnként sújtó merényletekkel is.