2024. március 29., péntek

A bíróság a Novi Pazar-i Egyetem javára döntött

A szerbiai közigazgatási bíróság nemrégiben meghozott ítéletében a Novi Pazar-i Nemzetközi Egyetem javára döntött. Mint az egyetem honlapján olvashatjuk, az akkreditációs folyamat során történt szabálytalanságok miatt fordultak a bírósághoz. A felsőoktatási nemzeti tanács köteles egy hónapon belül a bírósági ítélettel összhangban meghozni döntését – hangsúlyozta a rektor. Most azt várják, hogy orvosolják, megszüntessék a magánegyetemet ért eddigi igazságtalanságokat – áll egyebek között a honlapon. Az egyetem szabadkai részlegének koordinátorától, Cseh Irénkétől kaptunk egy invitálást, látogassunk el hozzájuk, értesítsük olvasóinkat a bírósági döntésről.

– 2002-ban gond nélkül megkaptunk minden engedélyt az alap-, mester- és doktori képzéshez, a tanulmányi programjaink akkreditációja megtörtént, ám 2008 után változott a politikai hangulat, és egyes hatalmi központok diszkriminációjának áldozatává váltunk, most viszont a bíróság a mi javunkra döntött, a jogszerűség érvényesült – mondta az egyetem szabadkai részlegében Rejhan Kurtović magiszter, a felsőoktatási intézmény munkatársa. Mint mondta, most arra számítanak, hogy az egyetem minden szaka akkreditálásra kerül. Beszélgetőtársunk szerint a szülőknek és a jelenlegi hallgatóknak nem kell aggódniuk az oklevél érvényessége miatt, mert mint magyarázta, az akkreditáció csak a leendő hallgatók beiratkozására vonatkozik, arra, hogy ha nem rendelkezik ezzel a felsőoktatási intézmény, akkor nem írhat be újabb hallgatókat. Esetükben viszont arról van szó, hogy egyetemük jelenleg az akkreditáció megszerzésének folyamatában van. Az okleveleket utólagosan nem vehetik el senkitől, fel tudják mutatni az oktatási miniszter írásos igazolását arról, hogy a diplomáik egyenrangúak. Mint Rašit Pepić asszisztens hozzátette, fontos azt is megemlíteni, hogy a magán és állami egyetemek egyenrangúak. Mint ismeretes az állami jogi karoknak volt egy kezdeményezése a közelmúltban, hogy állami szolgálatban csakis az állam által alapított jogi fakultásokon végzettek helyezkedhessenek el, ám ez alkotmány- és törvényellenes. Ők a Novi Pazar-i Egyetemen igyekeznek megfelelő tudást nyújtani a hallgatóiknak. Mint Samra Kučević asszisztens nyilatkozta: ő magánegyetemen végezte tanulmányait, és örül, hogy itt dolgozhat, ahol a tanárok sokkal többet tudnak foglalkozni a hallgatókkal – hisz kisebb csoportokban folyik a munka –, mint az állami egyetemi karokon.

Amikor felsőoktatási intézményekről írunk, általában feltüntetjük, hogy az akkreditációs bizottság honlapján (www.kapk.org), az Útmutató egyetemistáknak címszó alatt megtalálhatunk minden felsőoktatási intézményt, amelyet akkreditáltak. A 60. oldalon a Novi Pazar-i Nemzetközi Egyetemmel kapcsolatban az olvasható, hogy az intézmény akkreditációjára vonatkozó végzés kiadását 2011. október 28-án elutasították, és alatta azt, hogy a jogi szakirány 60 hallgató részére akkreditálva van. Szerettük volna a bírósági döntéssel kapcsolatban megkérdezni az akkreditációs bizottság egyik tagját is, de többszöri próbálkozásunk nem járt sikerrel. Arról is szerettük volna megkérdezni, hogy mit jelent ez, hogy egyes egyetemek akkreditálását elutasították, egy vagy több szakjuk viszont akkreditálva van, és arra is kértük volna, segítsen értelmezni, hogy a 84 oldalas útmutatóban egyes szakoknál szerepel az akkreditálás dátuma, másoknál nem. A felsőoktatási nemzeti tanácsban az egyik hírügynökség úgy értesült, még nem kapták meg a bírósági végzést, feltételezhetően a bizottság eljárásbeli mulasztásáról van szó, ám a bíróság nem rendelheti el az akkreditáció kiadását, csak az eljárás megismétlését szabálytalanság esetén.