2024. április 25., csütörtök

Ana háromszor is visszajött

A hét szerbiai teniszező közül a madridi mezőnyben egyedüliként állva maradt Ana Ivanović bejutott a negyeddöntőbe, és ma azzal a német Angelique Kerberrel vív meg a döntőért, akit másfél hete Stuttgartban, a Fed-kupa meccsén színvonalas játékkal győzött le.

Ivanović és a 19 éves brit Laura Robson mérkőzése azzal fenyegetett, hogy a ĐokovićDimitrov találkozó hasonmása lesz, vagyis a tapasztalt szerbiai végül nagy csatában veszít a fiatal kihívó ellen. Az első játszmában 5:5-ig tartott az egyensúly, s amikor Robson elnyerte Ana kezdőütését, az a játszma megnyerését is jelentette. A másodikban Ana sokkal jobban játszott, gyorsan és megérdemelten egyenlített, de amikor azt hittük, hogy a lendület folytatódik, a harmadik játékrész elején Robson ismét előnybe került, és két labdája volt a 3:0-s vezetésért. Ivanović ekkor jött vissza a meccsbe másodszor, ászokkal őrizte meg az adogatást, majd breakelt. Ekkor újra leállt, hibáival 5:2-re engedte a britet elhúzni. Viszont nem adta fel, inkább taktikai harcba kezdett, hisz Robson adogatásaikor két-három méterrel is beállt a játéktérre, amivel tehetséges, de nem eléggé tapasztalt ellenfelét kockázatos adogatásokra késztette. Ennek eredménye az lett, hogy harmadszor is visszajött, négy játékot nyert zsinórban, és a meccsért adogatott. Nagyon gyatrán tette, és Robson egyenlített, ám a rövidítésben, Ana 6:5-ös vezetésénél a brit 11. kettős hibáját vétette.

A játéknap két meglepetése, hogy a szlovák Daniela Hantuchová legyőzte a cseh Petra Kvitovát, és az orosz Mihail Juzsnyij látványos fonákcsatában kiütötte a spanyol Nicolas Almagrót, amivel Janko Tipsarevićnak segített. A szerbet az első tízből már csak a 35 éves és kiváló formában levő német Tommy Haas ütheti ki.

Babos Tímea Johannesburgban bejutott az 50 ezer dolláros összdíjazású női ITF-torna elődöntőjébe, és egyre valószínűbb, hogy rövidesen visszatér a 100 legjobb közé. Babos az elődöntőben a szlovén Tadeja Majerič és a szerb Teodora Mirčić meccsének győztesével találkozik. Rómában Dušan Lajović lett negyeddöntős, és az elődöntőért az olasz veterán Filippo Volandrival játszott az este, míg Vesna Doloncot Nagyszombatban (Trnava) a cseh Barbora Záhlavová múlta felül. Az este játszott a szlovák Jana Čepelovát váratlanul legyőző Aleksandra Krunić, riválisa pedig ezúttal az orosz Daria Gavrilova volt.