2024. április 19., péntek

Kátyúban az uniós újautó-eladások

Nagyon rosszul kezdődött az első tavaszi hónap az uniós autópiacon, amely egy ideje folyamatosan zsugorodik. Márciusban ugyanis 10,2 százalékkal, 2013 első negyedében pedig 9,8 százalékkal kevesebb új – összesen mintegy 2,98 millió – autó kapott rendszámot az Európai Unióban, mint egy évvel ezelőtt. A kiábrándító adat egyszersmind azt jelenti, hogy az idei március már a 18. hónap volt, amelyben (nagyon) rosszul teljesített az EU autópiaca.

Az első negyedéves rossz sorozat várhatóan a második negyedévben is folytatódik. Egyes gyártók ugyanakkor abban reménykednek, hogy az év második felében jobb lehet az értékesítés.

Nem mindenki osztja ezt az optimizmust. Közéjük tartozik Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója is, aki nemrég azt mondta, hogy az autópiacon egyre rosszabb napok jönnek. Közölte: ő már a kátyú alját sem látja, amelyikbe az autóipar belesodródott. Borúlátó az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló cég egyik német illetékese, Peter Fuss is, akit a Bloomberg gazdasági hírügynökség idézett. Ő úgy becsüli, hogy idén összességében akár hét százalékkal is visszaeshet az európai autóeladás.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) jelentéséből kiderül, hogy márciusban a legnagyobb uniós piacok közül csak az egyesült királyágbeli bővült (5,9 százalékkal). A többi piac jócskán alulmúlta a várakozásokat, és lesújtó eredményekről számolt be. Bár meglepően hangzik, de a válság ellenére a gazdaságilag jól teljesítő Németországban márciusban – éves összehasonlításban – csaknem 17,1 százalékkal, Franciaországban pedig 16,2 százalékkal csökkent az új autók forgalmazása. A súlyos recesszióval viaskodó és adósságproblémáktól gyötört Olaszországban a márciusi értékesítés eközben csak 4,9 százalékkal, a hasonló cipőben járó Spanyolországban meg 13,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A legnagyobb gyártók közül a francia PSA-csoport panaszkodhat legerőteljesebben, hiszen csaknem 16 százalékkal kevesebb új autót értékesített márciusban, mint egy évvel korábban. Az amerikai Fordnak és GM-csoportnak sem lehet oka határtalan örömre, hiszen előbbinek 15,8 , utóbbinak 12,6 százalékkal estek vissza az újautó-eladásai. A japán Suzuki értékesítése – éves összevetésben – 14,8 százalékkal, a francia Renault-csoporté 9,6 százalékkal, a német Volkswagen-csoporté 9 százalékkal, az olasz Fiaté pedig 0,8 százalékkal csökkent márciusban.

A borús előrejelzések és katasztrofális eladási adatok ellenére több cég azonban jó eredményekről számolt be. A brit Jaguar és a Land Rover 21,2 százalékkal, illetve 11,3 százalékkal, a japán Honda 17,4 százalékkal javított az eladáson (márciusban), de növekedésről számolt be a dél-koreai Kia (3,5 százalék), és javított a német Mercedes is (0,6 százalék).

A kevésbé közkedvelt és elfogadott autómárkák közül meglepően jól teljesített a Romániában gyártott és a Renault-csoport tulajdonába tartozó Dacia is. Az ACEA szerint az EU-ban márciusban húsz, az idei első negyedévben pedig 14,6 százalékkal több Dacia személygépkocsi került forgalomba az előző év azonos időszakához képest. A Renault-csoporton belül csaknem minden ötödik értékesített autó Dacia volt.

Tavaly azonban a Dacia forgalmazása is követte a negatív európai piaci tendenciákat. Sőt, sokkal rosszabb volt az átlagos csökkenésnél, ami egyértelműen a belföldi eladások meredek visszaesésének tulajdonítható. A Dacia Romániában 28 százalékkal kevesebb gépkocsit adott el 2012-ben, a cég termelésének mindössze nyolc százaléka irányult a belföldi piacra.