2024. április 23., kedd

Festők a filmesért

Képaukciót tartanak Bosnyák Ernő szobrának befejezése érdekében

Három polgári egyesület kezdeményezte Zomborban, hogy állítsanak szobrot Bosnyák Ernőnek, vidékünk kinematográfiai úttörőjének, a Duna menti Hollywood megálmodójának. A Moj Sombor, a Bunjevačko kolo és a Magyar Polgári Kaszinó egyesületek indítványát jóváhagyta a városi szoborbizottság, és elfogadta az Igor Šeter által készített szobortervet is. Ezt követően a szobrászművész agyagba formázta a zombori filmes egész alakos, életnagyságú szobrát, amelyet még bronzzal futtatott műgyantába kell önteni.

Tekintve, hogy a polgári egyesületekre általában nem jellemző a gazdag költségvetés, mindhárom egyesületben adományokat gyűjtenek a szoborállítás költségeinek előteremtésére. Ugyanakkor műalkotásokat is kaptak, amelyeket május 23-án, az utolsó adományozóesten árverésen eladnak. Összesen huszonöt festmény és egy vitrázs gyűlt össze. Az adományozók között van festőművész és műkedvelő festő egyaránt, köztük olyanok, akik egyébként is tevékenyek az említett egyesületek valamelyikében.

– Nem hagyományos árverésre kell gondolni, bár az utolsó adományozóesten a városháza dísztermében kiállítjuk a képeket, és onnét vihetik majd őket haza a vásárlók. Az alkotások fotói a héten felkerülnek a Moj Sombor egyesület honlapjára, ott megtekintheti őket bárki, de ugyancsak a honlapon bejelentkezve a mostani kiállítási helyen is fogadjuk az érdeklődőket. Az alkotók maguk szabták meg a művek kezdőárát, ezeket is hirdetjük meg, ezen az áron lefoglalhatók a képek. Amennyiben több érdeklődő is akad, megengedjük a licitet, és az viheti el, aki legtöbbet ad érte. A kikiáltási árak 30-tól 600 euróig terjednek – mondta Mihajlo Nestorović, a műalkotások értékesítését vállaló Laza Kostić Művelődési Központ igazgatója. – A szoborállítást közös feladatként támogatja a civil szféra, a művelődési intézmények és a város, mindenki egyetért abban, hogy a filmszakma első zombori úttörője halálának ötvenedik évfordulóján legalább annyit megérdemel, mint ez a szobor, hiszen életében későn, hosszú nélkülözést követően kapott csak elismerést, az állami nyugdíjat, amelyet nagyon rövid ideig élvezhetett – tette hozzá.

A szobor leleplezését június 20-a tájára tervezik. Igor Tumbas, a Moj Sombor egyesület vezetője szerint azért nem pontosították még a dátumot, mert egy olyan tömegrendezvénnyel szeretnék egybekötni, mint például a Zombori Maraton, amikor sokan érkeznek bel- és külföldről a városba, és tanúi lehetnek az eseménynek. Ennek érdekében még egyeztetnek a város idegenforgalmi szervezetével és más intézményekkel is.

– A szobor felállításának helye sem végleges még. Az kétségtelen, hogy a főutcára kerül, eddig úgy áll, hogy a Čitaonička utca sarkán, a Szerb Olvasókör előtt kap helyet, ugyanis ebben az utcában volt Bosnyák pecsétmetsző üzlete. Laza Kostić szobrát a lakóháza előtt állítottuk föl, mert az a sétálóutcán áll, viszont Bosnyákét nem szeretnénk bevinni egy mellékutcába, álljon az is a sétálóutcán, és ha idegenvezető beszél róla, megmutathatja, hol tengette életét a többre érdemesült filmművész, rendező, producer és a filmtechnikát megújító zombori alkotó – fűzte hozzá a sajtótájékoztatón elhangzottakhoz Tumbas.