2024. április 25., csütörtök

Aktív tavasz

Városépítési és -szépítési munkálatokba kezdett a topolyai Telekrendezési Közvállalat

A közvállalat munkásai zöldfelületeket létesítettek a körforgalmak közepén. Folytatódik a Felvonulási tér kialakítása, játszóterek épülnek és hamarosan elkezdik a kerékpárút-hálózat bővítését is.

A topolyai Telekrendezési Közvállalat a téli szünetet követően mondhatni „több fronton is támadásba lendült”, amint az Mánity István igazgató szavaiból kiderült. A Zentai úti és a kaszárnyál levő körforgalmakat még tavaly átadták rendeltetésüknek, de az utolsó simításokat a hetekben végezték el a közvállalat dolgozói.
– Folytattuk a Zentai úton és a kaszárnyánál levő körforgalmak kialakítása, a középső részbe termőföld van, és ide növényzetet telepítettünk, kialakítva ezzel egy sajátos látképet. A körforgalmak építésekor a vizet is odavezettünk, lehetőséget teremtve ezzel a növényzet öntözésére. A nyári melegekben erre nagy szükség lesz – mondta el az igazgató. A körforgalmak mellett növényzetet telepítettek a Szent István és a Tito Marsall utca kereszteződésénél levő útszigetekre is. Ide olyan növényeket ültettek, amelyek nem nőnek magasra, és nem zavarják a forgalmat – számolt be az igazgató.

Az új játszóterek építésével már részletesen foglalkoztunk, de az időjárás miatt azok építése csak áprilisban kezdődhetett el – mondta el. A Gorica előtti játszótér lesz a legnagyobb a 6 épülő játszótér közül, és hamarosan elkészül. Miután a Goricánál levőt befejezik, következőként az Epresbe tervezett játszótér építéséhez fognak nekilátni. Mánity reméli, hogy az új játszóterek népszerűsége megközelíti majd a Népkönyvtár mögötti térét és szökőkútét. Ez utóbbiról április végén szedték le téli védőréteget, és üzembe helyezték. A közelmúltban kialakított tér igen látogatott a nap minden szakában, ami azt bizonyítja, hogy a topolyai polgárok valóban birtokukba vették és megszerették – hangoztatta az igazgató.
A Felvonulási tér építéséről is több alkalommal beszámoltunk, hiszen 2 évvel ezelőtt kezdődtek meg az építési munkálatok. Az elmúlt év során az áram- és vízvezetékeket helyezték le, jelenleg a fölösleges föld eltávolítása folyik. A következő fázis, amire hamarosan sor fog kerülni, a járólapok lehelyezése lesz. Ezt kb. 2 hónapon belül fogják befejezni, mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a tér kiépítését a Tartományi Nagyberuházási Alap forrásaiból finanszírozzák, a Telekrendezési Közvállalat tartja a kapcsolatot a kivitelezővel, és ők felügyelik a munkálatok menetét.
A közvállalat további terveiről szólva Mánity elmondta, hogy folytatni fogják a kerékpárutak építését, jelenleg a szükséges engedélyekre várnak. Ha ezek megérkeznek, akkor a templomig és a mezőgazdasági iskoláig kiépített részeket fogják összekötni egymással. A Zentai úti, és Petőfi utca, valamint a nyugati temető közti kerékpárutak kialakítása tervezési fázisban van, de már biztosították a szükséges eszközöket a megépítésükhöz.