2024. április 25., csütörtök

Meseillusztrációk a Tejúton túlról

Adán gyermekrajz-kiállítás nyílt helybeli és vidéki óvodások és kisiskolások alkotásaiból

A Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete március derekától az ősz végéig terjedő időszakban negyedik alkalommal rendezi meg Adán a Volt egyszer elnevezésű kulturális-oktatási programsorozatot, amelyen bábelőadások, drámapedagógiai foglalkozás, rajzpályázat és pedagógiai műhelymunka várja az óvodásokat és kisiskolásokat, illetve a pedagógusokat. A rajzpályázat eredményhirdetésére és a díjkiosztóra kedd délután került sor Adán a könyvtár galériájában, ahol a pályázatra beküldött majd kétszáz adai, szabadkai, oromhegyesi, tóthfalui, újvidéki és magyarkanizsai óvodás és kisiskolás meseillusztrációiból kiállítás is nyílt. A tárlatmegnyitón Nagy Mónika, a Kerekítő alelnöke elmondta: a rajzpályázatot minden évben egy meséhez kötik, amelyek között volt már népmese és Wass Alberttől műmese is. Ez alkalommal a gyerekek a meseillusztráció elkészítéséhez Berg Judit ifjú írónő Mesék a Tejúton túlról című alkotását használták fel. A meseillusztrációkat Pesznyák Erika képzőművész és rajztanár, illetve Vastag János amatőr festő alkotta szakmai zsűri bírálta el. A zsűri három kategóriában osztott díjat és különdíjat a nyerteseknek, akik a következők: óvodások – Antal Egon (Ada), Grádl Laura (Ada), Apró Boglárka (Ada), különdíjban részesült Kajpek Kelina (Óbecse) és Pintér Bence (Ada); 1–2. osztályosok – Virág Borbála (Ada), Kabók Levente (Ada), Kővágó Vanessza (Ada), különdíjba részesült Bagi Benjamin (Oromhegyes); 3–4. osztályosok – Vanja Đuršić (Újvidék), Miskolci Helga (Szabadka), Mészáros Lehel (Oromhegyes), különdíjba részesült Kovács Virág (Ada).

A díjazott alkotók a zsűrivel és a Kerekítő vezetőségével

A Volt egyszer rendezvénysorozaton áprilisban a helyi óvodások és kisiskolások az adai színházteremben megtekinthették Mesék a Tejúton túlról című mesét a budapesti Aranyszamár Bábszínház előadásában. Továbbá az adai általános iskola 3. b osztálya Maksó Éva osztálytanítóval a mesét tárgyaló drámapedagógia foglalkozáson is részt vett, amelyet Érsek-Csanádi Gyöngyi, a budapesti bábszínház színművésze tartott számukra.
– Immár egyedik alkalommal szerveztük meg a Volt egyszer kulturális programot, amely az idei évtől kulturális-oktatási projektummá vált – közölte Lehócki Gabriella, a Kerekítő elnöke. – Miután az elmúlt években, illetve az elkövetkezőkben sem szeretnénk állandó jellegű programsorozatot szervezni a közösségnek, hanem próbálunk bekapcsolni újabb csoportokat és embereket a rendezvényeinkbe, ezért minden évben színesítjük az alapprogramokat. A programsorozat megrendezésében a kezdetektől támogat bennünket az adai I. és II. helyi közösség, illetve Ada község önkormányzata. Az elkövetkezőkben számítunk az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány támogatására is. A program oktatói jellege abból is fakad, hogy az őszön szakmai napot tartunk Adán, ahol Ricz Dencs Tünde pszichológus a mesékről tart műhelymunkát a pedagógusoknak. Tovább a Lábita Színház mesemondója, Csernik Pál Szende lábbábos mutat be bábelőadást a meghívott gyermekeknek és pedagógusoknak, illetve az utóbbiak számára szakmai előadást is tart – nyilatkozta az egyesület vezetője.