2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Felbolydulhat az NB I.

A Videoton és a Győr versenyfutása mellett az alsóház is izgalmas meccseket ígért a hétvégén

A felsőház és az alsóház alakulása szempontjából is vízválasztónak tűnik a magyar labdarúgó-bajnokság élvonalának 27. fordulója. Vasárnap a címvédő Debrecen a Videotont, míg a listavezető Győr a Ferencvárost fogadja, és amennyiben mindkét helyen vendégsiker születne, úgy az ETO előnye az utolsó három fordulóra négy pontra csökkenne.

De mennyi erre a valós esély? A Debrecen az idén nagyon vergődik, de hazai pályán rendszerint hozza a mérkőzéseit. Az eddigi tizenhárom közül mindössze háromszor kapott ki (a Pakstól, az MTK-tól és az Újpesttől), tízet megnyert, azaz statisztikai szempontból van esélye a fehérváriakkal szemben. Ami az utolsó hat forduló formáját illeti, abban viszont sokkal jobb a Vidi: az öt győzelem, egy döntetlen, 13-1-es gólkülönbség nem sok jóval kecsegteti a Debrecent.

A Loki felkészülése jól sikerült, hiszen a Magyar Kupa elődöntőjében az idegenbeli 3:0-s győzelem után kedden, hazai pályán 3:1-re verték a másodosztályú Vasast. „A helyzetek alapján ennek a mérkőzésnek 10:2-nek kellett volna lennie. A célunk az volt, hogy nyerjünk, és ez sikerült, de ha az elején kihasználjuk a lehetőségeinket, még simább lehetett volna. Már a következő feladatra koncentrálunk, hiszen hét végén vár ránk egy nagyon fontos bajnoki találkozó, rangadót játszunk a Videotonnal, természetesen ellenük is jól akarunk szerepelni” – nyilatkozta Kondás Elemér vezetőedző.

A másik vasárnapi rangadón a Győr a Fradit fogadja, a két legtöbb gólt szerzett csapat (és a közös múlt) óriási rangadót ígér. A listavezető képes a szép játékra, edzője, Pintér Attila egykoron játékosa és szakmai vezetője is volt a fővárosiaknak, ráadásul a Fradi képes az olyan váratlan eredményekre, mint a Videoton elleni 5:1-es Ligakupa-döntőbeli siker.

A rajongók még mindig csettintenek az olyan emlékekre, mint az 1982/83-as bajnoki, amelyen 3:3 lett a végeredmény, vagy az 1985. augusztus 10-i bajnoki nyitány, amely igazi örömfocit és kilenc gólt hozott, végül a Fradi 5:4-re nyert. 1992. április 25-én a Fradi Lipcsei Péter mesterhármasával 6:1-re nyert, egy évvel később az ETO Gheorghe Pena triplájával egy 4:2-es sikerrel vágott vissza, de 1996-ban is összejött egy 5:2-es, nyolc évvel később egy 4:2-es ferencvárosi győzelem.

A kiesés ellen vívott harcban az Eger áll a legrosszabbul, és ha van utolsó szalmaszál, akkor a mostani forduló valóban az, hiszen a nagyon rossz formában levő Pápához látogat. A Heves megyeiek sereghajtóként kilencpontnyira vannak a pápaiaktól, ha kikapnak, matematikailag is kiesnek.

Viszont egy esetleges pápai vereség felbolygathatja az alsóházat, ez nemcsak az Egernek, de a Siófoknak is reményt adna. A Balaton-parti együttes Kecskeméten meccsel, és reméli, képes lehet faragni a Pápával szembeni ötpontos hátrányán. Az biztos, hogy a pápaiaknál új időszámítás kezdődött, hiszen a klubvezetőség közös megegyezéssel szerződést bontott Zsivóczky Gyula vezetőedzővel, Sütő Szilárd pályaedzővel, valamint Barnaby Lord erőnléti edzővel.

„Két ponttal vettem át a csapatot, amely akkor kieső helyen tanyázott, jelenleg öt pontra vagyunk ettől a pozíciótól. Sajnos, ritka borzasztó tavaszt produkáltunk. Biztos vagyok benne, hogy a csapat bent marad az élvonalban, és gólokat is fog rúgni az utolsó négy mérkőzésén” – nyilatkozta Zsivóczky, aki helyett az idény végéig az eddigi kapusedző Kovács László vette át a csapat irányítását. Kérdés, vele sikerült-e megőrizni az élvonalbeli tagságot.

A 27. forduló programja:

Május 10., péntek: MTK–Paks (17 óra), Kaposvár–Diósgyőr (19 óra)

Május 11., szombat: Pápa–Eger (14 óra), Kecskemét–Siófok (16 óra), Pécs–Haladás (16 óra), Újpest–Honvéd (18.30)

Május 12., vasárnap: Debrecen–Videoton (16.30), Győr–Ferencváros (18.30)