2024. április 19., péntek

Új könyvek: Élet és sors

VASZILIJ GROSSZMAN: ÉLET ÉS SORS

A XX. század Háború és békéje. A leggyakrabban ezt a minősítést kapta Vaszilij Grosszman monumentális regénye, amely egy újabb, nagyon is jelentős művel gazdagítja a második világháborúval foglalkozó irodalmat. Miként a könyv ismertetőjében olvasható: „Grosszman átfogó történelmi tablót festett egy korról, egy népek sorsát eldöntő háborúról, egy nagy csatáról – s egyúttal olyan nagy családregényt alkotott, melynek hősei valamelyest egy kor tipizált alakjai is, de sokkal inkább megismételhetetlen sorsú emberek: mindannyian a maguk különös múltjával, jellemével, vágyaival és magánéleti vagy családi problémáival.”

Maga a regény 1942 végén és a következő év elején játszódik, helyszíne pedig Sztálingrád, ahol a szemben álló felek közelharcot vívnak minden talpalatnyi földért.

Amellett, hogy a szerző 350 000 ember halálát rekonstruálja, mindkét oldallal megismerkedhetünk. Pontosabban, farkasszemet nézhetünk a náci gázkamrák és a kommunista haláltáborok lakóinak gondolkodásával is.

E könyv esetében az is kuriózumnak számít, hogy azt Grosszman – nem kis bátorságról tanúskodva – a hatvanas évek elején írta. A kéziratot, az írógépet és annak szalagját is elkobozta a KGB, egyetlen kézirat-példány maradt fenn és jutott el Nyugatra. A könyv az Európa könyvkiadónál jelent meg.

ALEKSANDAR GATALICA: VELIKI RAT

Gatalica műve a Veliki rat (A nagy háború), amely 2012-ben elnyerte a legjobb regénynek járó NIN-díjat, egy háborúval korábban játszódik, vagyis az első világháborúban. Gatalica látszólag könnyedebben kezeli karaktereit, amelyekből mintegy hetvenen vonulnak végig a regényen, mindenféle nációjú és gondolkodású emberek, katonák, művészek, kórboncnokok, uralkodók. Az ő életük egyes epizódjain keresztül kapunk képet arról a négy évről, amely a monarchia megsemmisülését és az európai erőviszonyok átalakulását hozta.

Ugyanakkor Gatalica egy másik NIN-díjas íróhoz, Svetislav Basarához hasonlóan eljátszadozik az élet és halál közötti választóvonallal, időnként kissé eltolva azt a halál rovására. Így találkozhatunk egy magányos fiatal nővel, aki a fronton elesett katonák bakancsaival szeretkezik, de akadnak olyan képeslapok is, amelyek tovább íródnak a család felé a katona halála után is. A könyv a Vulkan izdavaštvo csoport kiadásában jelent meg.

SCOTT TUROW: ÁRTATLANSÁGRA ÍTÉLVE

Scott Turow műfajteremtőnek számít. E regényével teremtette meg ugyanis az amerikai filmekből megismert tárgyalótermi krimit. A könyv főhőse (az egyébként szerb gyökerekkel rendelkező) Rusty Sabich helyettes főügyész. Kolléganőjét, Carolyn Polhemust brutálisan meggyilkolják a főügyész-választás kampányának kellős közepén. Éppen emiatt lenne fontos gyorsan megoldani az ügyet, ám egy váratlan fordulat nyomán Sabich kerül a vádlottak padjára.

Turow azért nagyon hiteles e műfajban, mert ő maga is éveken át volt ügyész, majd később védőügyvéd lett. Amellett, hogy egy izgalmas és fordulatos regényről van szó, e könyvnek külön kuriózuma, hogy általa részletes képet kapunk az amerikai igazságügyi rendszerről, a per kezdete előtti alkudozásokról, az esküdtek kiválasztásáról és a teljes per lefolytatásáról.

A könyv magyarul az Agave kiadónál jelent meg.