2024. március 29., péntek

Hamarosan aszfaltoznak a Temető utcában

Moholon a kerülőút többi részének építése továbbra is bizonytalan ideig szünetel

Az Ada–Mohol-kerülőút moholi szakaszának építését az elmúlt év április 26-án kezdte meg a Vojput vállalat, amely mindössze a Temető utcában ásta meg az út alapját, és hordta azt tele homokkal. A cég ezután félbehagyta a munkálatokat, amelyek pénzhiány miatt azóta is szünetelnek. Bilicki Zoltán adai polgármester ígérete szerint a Temető utcában május folyamán folytatódik az úttest kiépítése, miután erről megegyeztek a Tartományi Nagyberuházási Alappal, amely a munkálatokat finanszírozza.

Az aszfaltozásra váró moholi utca

– A Temető utcában az úttest kiépítése nagyon fontos a lakosság számára, hiszen az utca járhatatlan. Jelentős azonban az adai önkormányzat számára is, mivel az úttest megépítésével az adai ipari zónát bekapcsolhatnánk a regionális közúti forgalomba. Ez azért is szükséges, mert elmúlt három-négy évben több vállalat kezdte meg a működését az ipari zónában – közölte Bilicki Zoltán, aki hozzátette, hogy az ipari zónában újabb beruházások is várhatók a következő másfél évben, bár a cégeket nem kívánta megnevezni. Többek között egy fémipari cég tervezi újabb 2000 négyzetméteres üzemcsarnok építését, illetve az egyik, már ott üzemelő öntöde 5 millió dolláros beruházásra készül. Továbbá szeptemberig egy textilipari cégnek kellene befejezni az üzemcsarnokot, illetve a horvát Strojopromet fémipari cégnek az idén kellene megkezdeni annak kiépítését.
Bilicki Zoltán elmondta, hogy a kerülőút további moholi szakaszainak építése addig függőben marad, amíg a tartomány és köztársaság viszonya nem rendeződik, és nem születik megállapodás Vajdaság finanszírozásáról. Eszerint pénzhiány miatt továbbra is bizonytalan ideig szünetel a kerülőút moholi szakaszának építése, amely körülbelül 170 millió dinárba kerülne, és teljes egészében a Tartományi Nagyberuházási Alap finanszírozná. A tervek alapján a Vojputnak a munkálatok megkezdésétől számított 180 nap alatt kellett volna befejezni a beruházást. A kerülőút moholi szakaszának terve egyébként magába foglalja aszfaltút építését a Temető, az Urbán József és az Ivo Lola Ribar utcában, továbbá két körfogalmi csomópont elkészítését a moholi Idősek Otthonánál, a JNH és az Ivo Lola Ribar utca kereszteződésében, valamint az Adai út és az Ivan Milutinović utca, vagyis a Régi és az Új út találkozásánál.