2024. március 28., csütörtök

Költekezik az Informatika

Slobodan Trkulja multimediális művész legújabb lemezét, amelynek a címe Balkanopolis királyság, az Informatika közvállalat 300 000 euróval támogatta

Az Informatika közvállalat élén a Harmadik Szerbia egyesület káderei állnak, akik azzal dicsekedtek, hogy a több millió dináros támogatást az újvidékieknek ajándékozzák, így a hétvégén Trkulja albumát ingyen osztogatták a városban. „A legújabb lemez németországi kidolgozását, majd kiadásának is az összes költségét az Informatika fizette” – áll a Harmadik Szerbia egyesület közleményében. Az Informatika közvállalat élén Dejan Čelar áll, aki a szélsőjobboldali egyesület tagja – írja a Blic napilap.
Annak ellenére, hogy a Harmadik Szerbia egyesület nem szándékozott nyilvánosságra hozni, pontosan mennyi pénzzel támogatta a lemez megjelenését, mégis tudni lehet, hogy a külföldi lemezkidolgozási és -kiadási költségek átlagosan 300 000 euróba kerülnek.
Sava Stambolić, a Harmadik Szerbia sajtószóvivője elmondta, ők csak ajánlatot tettek az Informatikának.
– Nem a Harmadik Szerbia ajándékozta Slobodan Trkulja lemezét az újvidékieknek, hanem Dejan Čelar, aki úgy döntött, a közvállalat saját pénzén finanszírozza az albumot. A támogatás összhangban van azzal a városi kultúrpolitikával, amely Újvidéket Európa kulturális fővárosává szeretné előléptetni – mondta Stambolić.
Megtörténhet, hogy a lemez kidolgozása még az említett horribilis összegnél is jóval nagyobb, mert sok ismert zenész működött elkészítésén, valamint a hollandiai Metropole Orchestra. A Balkanopolis királyság album négy országban, és két kontinensen készült, a produkció pedig Peter Gabriel Real Studios stúdiójában készült Angliában.
Slobodan Trkulja a Kultúrközpont szervezésében újévkor is fellépett Újvidéken. Az újvidéki Kultúrközpontot szintén a Harmadik Szerbia szélsőjobboldali egyesület képviselői vezetik. Mint utólag kiderült, a multimediális művész újévi fellépése a városnak 1,1 millió dinárjába került. A Harmadik Szerbia által kiadott közleményben többek között még az olvasható, hogy Trkulját azért választották ki, mert újvidéki művész, és az autentikus szerbiai kultúrát képviseli.
Emlékeztetőül, az Informatika közvállalat bevételeinek egy részét az újvidékiek rezsiköltségei teszik ki, a másik részét a költségvetésből kapja, amelyet szintén az újvidékiek fizetnek. A Harmadik Szerbia emberei a Dveri szélsőjobboldali szervezetből kidobott tagok, azért rúgták ki őket, mert segítettek az újvidéki hatalom átalakításában, persze a haladók javára. Mivel a Harmadik Szerbiát egyesületként tartják nyilván, nem pártként jegyezték be őket, nem felelnek tetteikért a Korrupcióellenes Ügynökség előtt – közölte a 021-es rádió. Így szabad a vásár.

A liga nyomozást követel


A Vajdasági Szociáldemokrata Liga városi bizottságában azt kérik, hogy mondjon le az Informatika közvállalat igazgatója, az illetékes állami szervektől pedig azt követelik, hogy nyomozzák ki, milyen körülmények között pénzelte ez a vállalat több millió dinár értékben egy CD lemez kiadását. A rendellenességet abban látják, hogy a közvállalat vezetősége megalapozatlanul, csupán a Harmadik Szerbia meghagyásából hatalmas összeggel támogatta a kérdéses CD megjelentetését. Emlékeztetnek arra is, hogy pár hónappal ezelőtt az Informatika rákényszerített a polgárokra egy új biztosítást, anélkül, hogy előtte bárkinek is kikérték volna a véleményét ezzel kapcsolatban. – Milyen módon fizették ki a CD elkészítésében részt vevő szakembereket, zenészeket? Amennyiben igaz, hogy a közvállalat 300 ezer euróval támogatta a lemez megjelenését, akkor a Harmadik Szerbiának semmilyen erkölcsi joga sincs arra, hogy azt állítsa: a polgárok érdekében tevékenykedik. Az eset még egy bizonyítéka annak, hogy az átkomponált városi önkormányzat a közvállalatokra úgy tekint, mint párteszközökre, és hogy a polgármester nem tartja ellenőrzése alatt a koalíciós partnerei által vezetett közvállalatokat – olvasható többek között a liga pártközleményében.