2024. április 25., csütörtök

A Népszínházban kaphat helyet a Papillon

Sikertelenek voltak az önkormányzat és a zsidó község tárgyalásai arról, hogy a Papillon kávézó helyiségét esetleg egy másik, a városközpontban lévő üzlethelyiségért elcserélnék – értesült a Subotičke novine. Modest Dulić polgármester szerint most azt fontolgatják, hogy a Népszínház felújítása után annak védett részében készítenek elő egy hasonlóan kiépített teret, ahol a mostani Papillon enteriőrje is helyet kaphat.
Szabados Róbert, a zsidó község elnöke szerint az ünnepek után még folytatódnak a tárgyalások. Április 29-én a kávézót teljesen kiürítették.

A mindenki által Karcsiként ismert Dragutin Letić a nyolcvanas években döntött úgy, hogy hazaköltözik Németországból és nyugdíjas éveit Szabadkán tölti el kávéház-tulajdonosként. Három évig épülő kávézójának minden részlete egyedi, tökéletes kézimunka és az art nouveau stílusjegyében készült, neve pedig Papillon, ami franciául pillangót jelent.
A második világháborúban elkobzott egyházi ingatlanok 2006 óta visszaszármaztathatók, ezért 2010 elején a zsidó hitközség kérvénnyel fordult az önkormányzathoz, melyben a Dimitrije Tucović utca 11-es szám alatt lévő épület visszaszármaztatását kérte, és 2010 májusában vissza is kapta. Dragutin Letić, a kávézó tulajdonosa azt szerette volna, ha a város megvásárolja tőle a kávézó belterét, hiszen az annak idején megkötött szerződés szerint a város köteles kifizetni a kávézóra fordított befektetést, amennyiben a kávézót bezárnák. Az ügy bíróságra került, hiszen a város nem kívánta a belső, különleges enteriőrért kifizetni a megszabott összeget. Időközben az épület visszakerült a zsidó hitközség tulajdonába, így a kiköltöztetés problémájának megoldása is az ő vállukra nehezedik.