2024. április 25., csütörtök

A rongálások jelentik a legnagyobb problémát

Egy kislány alatt leszakadt a hinta – Biztonságosak-e játszótereink?

Szabadka játszóterei éveken keresztül igen elhanyagoltak voltak és alaposan rászorultak a felújításra, arról nem is beszélve, hogy a játszóterek száma sem elégítette ki a város igényeit. Az elmúlt években azonban javult a helyzet, hiszen új játszóterek is épültek, a meglévők pedig megújultak, s azóta a biztonság is nagyobb.
Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy leszakad a hinta, eltörik a fahíd egy-két deszkája vagy a mászóka egy foka, a csúszda nincs megfelelő állapotban vagy az egyik játékszerből kimozog a kapocs, drót vagy a szög, és a kiálló rész felsérti a gyermeket. Nemrég éppen a Maxi áruház melletti játszótéren történt egy kisebb baleset, amikor az egyik kislány alatt leszakadt a hinta. Szerencsére a kislány nem sérült meg komolyan, azonban egy ilyen eset után az első ijedtséget leküzdve a szülőben önkéntelenül felmerül a gondolat, hogy vajon Szabadka játszóterei elég biztonságosak-e és merje-e odaengedni gyermekét játszani. Hiszen bárhol, bármelyik játszótéren előfordulhat ehhez hasonló eset, melyek lehetnek sokkal tragikusabb kimenetelűek is.
A szabadkai játszóterek a Városépítési Igazgatóság felügyelete alá tartoznak. Ők az építtetők, ők ellenőrzik annak állapotát és a szakcsoportokkal ők végzik azok karbantartását is.
– A Városépítési Igazgatóság harminchét játszótérről visel gondot. A szakcsoportok rendszeresen ellenőrzik a játszóterek állapotát és folyamatos a karbantartás is. Ez azt jelenti, hogy szünet nélkül mindennap körbejárják és megvizsgálják őket, a biztonságosságukat és az állapotukat is felmérve, azzal, hogy a számuk miatt nem kerül sor mindegyik ellenőrzésére ugyanazon nap. Amennyiben találnak valamilyen hiányosságot, azonnal értesítik a karbantartó csoportot, akik hetente kétszer járnak a helyszínen és elhárítják a hibát, megjavítják a játékszereket. Ugyanúgy a kommunális rendőrség és a polgárok részéről is érkeznek hozzánk bejelentések, és ezek alapján is intézkedünk. A játszóterek homokozóiban pedig évente legalább kétszer cserélünk homokot, szezon elején és végén, de tulajdonképpen szükség szerint intézkedünk – mondta el lapunknak Olivera Trklja Lukić, a Városépítési Igazgatóság kommunális osztályának vezetője.
Hozzátette, igyekeznek minél jobb állapotban megtartani a játszótereket, és úgy ítélte meg, a jelenlegi állapot elfogadható ahhoz képes, hogy korábban, amikor még nem az ő hatáskörükbe tartoztak a játszóterek, milyen rosszak voltak a körülmények. Mára az ellenőrzés és a karbantartás is sokkal magasabb szinten van, így a korábbiakhoz képest a biztonság is nagyobb. Rámutatott, a legnagyobb problémák a szándékos rongálásból erednek, mert a legtöbb esetben nem azért mennek tönkre a játszóterek vagy az ott lévő játékszerek, mert a gyerekek használják őket. A játszótér szülői felügyelet mellett elsősorban a kisgyerekeké és nem arra szánták őket, hogy a tizenkét évesnél idősebb gyerekek ott játszanak. Azonban az esti, éjszakai órákban sok fiatal ott időzik és megrongálják a játékszereket, szemetelnek, szétdobálják az üres üvegeket, cigarettacsikkeket és másnap már a gyerekeknek nincs megfelelő helyük játszani. Elsősorban a peremvárosi játszótereket érinti ez a probléma, de a városközpont játszóterei sincsenek biztonságban.

– Ha csak a gyerekek tartózkodnának ott és használnák a játszóteret, nem lenne ilyen problémánk és csak folyó karbantartást kellene végeznünk, vagyis elég lenne rögzíteni az elemeket, megszorítani a csavarokat, átfesteni a szereket stb. A nemrégiben a Maxi áruháznál történt eset is minden bizonnyal rongálás miatt történt, mert nem volt arra utaló jel, hogy a hintalánc nincs megfelelően rögzítve. Előző éjszaka a láncot valószínűleg kitépték a gerendából és úgy illesztették vissza, hogy ránézésre nem tűnt fel semmi. Egy kislány súlya alatt ugyanis nem szakad ki a lánc. Az ellenőrzés során egyébként készül építési napló és fényképek is, amit rendszeresen eljuttatnak hozzánk, de sajnos ennek ellenére is történhetnek ilyen balesetek, ugyanis a helyszínen a kollégák nem tapasztalták, hogy veszélyes lenne a hinta. A játszóterek karbantartására mintegy négymillió dináros keretünk van évi szinten, amit főleg a szándékosan megrongált szerek helyreállítására költünk.
Olivera Trklja Lukić szerint a legjobb megoldás a játszóterek körbekerítése lenne, melyeket csak napközben látogathatnának a gyerekek, éjszaka viszont zárva lennének. A körbekerítés azonban úgyszintén pénzbe kerül, ezért egyhamar nem fog rá sor kerülni.