2024. április 25., csütörtök

Nem költözik a Beohemija

Nagybecskereken elterjedt a hír, hogy megszűnik a Beohemija mosóporgyár, illetve, hogy a gyárat átköltöztetik Belgrádba. Ez nyugtalanságot keltett nemcsak a dolgozók között, hanem a városban is, hiszen az utóbbi évek egyik legsikeresebb nagybecskereki vállalatáról van szó. A Beohemija sajtószolgálata közleményben cáfolta a híresztelést.

A közlemény szerint hamis az információ: szó sincs elköltöztetéséről, ehelyett a termelés további bővítését tervezik. Mint hangsúlyozták, a gyár korszerű technológiával rendelkezik, amelyhez hasonló nincs a régióban, ezért a termelés további bővítését, és új piacok meghódítását tűzték ki célul, olvasható a közleményben.

A Beohemija 2006. óta működik Nagybecskereken, 2008-óta pedig a belgrádi Dahlia és a verseci Hemija Brixol is hozzá tartozik. Közel 1200 dolgozót foglalkoztat és a mintegy 300 vegyipari termékeinek 40 százalékát nyolc országba exportálja. A cég fejlődése szempontjából jelentős a német BASF társasággal való együttműködése, amely szavatolt minőségű nyersanyaggal látja el őket. Szerbia öt legjobb vegyipari kompániája között van, általában szemlélve pedig az ország száz legsikeresebb társasága közül az első húszba sorolják a gyárat. Folyamatos beruházásaik pedig azt bizonyítják, hogy a gazdasági válságban is lehet fejlődni.

A Beohemija nagybecskereki gyára két munkaegységből áll: az egyikben évente 80 millió flakon folyékony, a másikban pedig a 80 ezer tonna szemcsés mosóport gyárt. A valamivel több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató gyár termékeinek a legnagyobb részét a volt Jugoszlávia tagköztársaságaiba, valamint Albániába és Bulgáriába exportálja.