2024. április 25., csütörtök

London korlátozza a bevándorlást

II. Erzsébet királynő törvényalkotási programismertető beszédével kezdődött szerdán a hivatalos idei brit parlamenti évad

A bevándorlás korlátok közé szorítása az egyik fő eleme a brit kormány szerdán ismertetett új törvényalkotási programjának. A történelmi hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő beszédével kezdődött a hivatalos idei brit parlamenti évad. A 87 esztendős uralkodó, akinek kezébe a kormány adja a következő törvényalkotási évre szóló programot, a Lordok Házában összesen 15 törvényjavaslatot ismertetett.

Ezek közül a legnagyobb figyelem a bevándorlással kapcsolatos kormányzati terveket övezi, különös tekintettel arra, hogy a múlt héten megtartott részleges angliai és walesi helyhatósági választásokon korábbi eredményeihez képest átütő sikert ért el a legnagyobb brit EU- és bevándorlás-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek elsődleges célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból.

A királynő a kilencperces programismertető beszédben csak annyit mondott, hogy a tervezett szigorítások célja azok számára vonzóvá tenni Nagy-Britanniát, akik hozzájárulnak a brit gazdasághoz, és távol tartani azokat, akik nem.

A program eddig ismertté vált elemeinek közös jellemzője, hogy megnehezítik az illegálisnak minősülő bevándorlók nagy-britanniai életvitelét. Az indítványok között szerepel például, hogy bizonytalan státusú külföldiek nem szerezhetnének brit gépjárművezetői jogosítványt.

Ennek különös jelentősége van Nagy-Britanniában, ahol nincs személyi igazolvány, és az útlevél mellett a jogosítvány számít az elsődleges személyazonosító okmánynak.

A kormány tervei alapján emellett az ingatlanaikat külföldi bérlőknek kiadó lakástulajdonosok a bérleti szerződés megkötése előtt kötelesek lesznek ellenőrizni, hogy bérlőjük törvényesen tartózkodik-e Nagy-Britanniában.

A szigorítási javaslatok között szerepel az illegális bevándorlókat alkalmazó brit vállalatok pénzbírságának jelentős megemelése.

Az utóbbi hónapokban a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki Munkáspárt vezető politikusai részéről egyaránt elhangzottak olyan nyilatkozatok is, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét szintén általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Nemrégiben két tekintélyes brit parlamenti képviselő, Frank Field, a Munkáspárt veterán politikusa, és Nicholas Soames, a Konzervatív Párt alsóházi képviselője – Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök unokája – a The Daily Telegraph című vezető konzervatív napilapban megjelentetett közös cikkében felvetette: meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy az EU-tagállamok saját hatáskörükben korlátozhassák az EU-jogszabályok által jelenleg garantált szabad munkaerő-áramlást nagy munkanélküliséggel jellemzett időszakokban.