2024. április 25., csütörtök

Két nap után visszavágó

Fucsovics Márton magyar teniszező 130 helyet javított a kínai tornagyőzelem révén, és a tegnap kiadott ranglistán már a 253. pozíciót foglalja el. A tornagyőzelemért szabadkártyát kapott az e heti másik kínai tornára, amelynek 1. fordulójában azzal a brit James Warddal mérkőzik, akit vasárnap, közép-európai idő szerint hajnalban a döntőben vert.

Nagy lépést tett a listán a fiatal szerb Peđa Krstin is, akinek ugyan még nem számolták el a simkenti tornagyőzelmet, viszont beírták az egy héttel korábbi franciaországi elődöntőért járó nyolc pontot, ami 203 helynyi haladást jelentett. Krstin az 1029. helyről a 826.-ra lépett, s már tudja, hogy a jövő hétfőn a 635. pozíció táján látja a nevét. Krstin ezen a héten újra a kazah Simkentben játszik, és a lengyel Pawel Ciasszal kezd, második ellenfele pedig a múlt héten az elődöntőben legyőzött moldvai Andrei Ciumac lehet, aki 574., és a torna első kiemeltje.

A többi szerbiai és magyar teniszező nagyobbára maradt a korábbi helyén, így a férfiaknál Novak Đoković fölényesen első, Janko Tipsarević 10., Viktor Troicki két helyet javított és 44., Dušan Lajović 163., Boris Pašanski 182., Ilija Bozoljac 322. stb. Györe Lászlónak sem írták még be a múlt heti egy pontot, így továbbra is 913. A nőknél Ana Ivanović 16., Jelena Janković 18., Bojana Jovanovski 44., Vesna Dolonc 97., Czink Melinda 107., Babos Tímea 111., Aleksandra Krunić 154., Arn Gréta 228., Jovana Jakšić 256., Ivana Jorović pedig jövő hétfőn kapja meg az edinburghi pontokat, és a 742. helyet foglalja el.

E héten a kis tornákon további magyar és szerb teniszezők is indulnak. A johannesburgi női tornán Babos az első kiemelt, és az izraeli Shlomóval kezd, ugyanott Jakšić a 6. kiemelt, első riválisa pedig a brazil Pigosi. Rómában Dušan Lajović a francia Monfilsot kapta ellenfeléül, aki visszalépett, így utólag a belga Darcist kapta. Filip Krajinović az üzbegisztáni Karsiban a francia Pouille ellen kezd, a szlovák Trnavában pedig Vesna Dolonc a 3., Czink Melinda a 4. kiemelt, és játszik Aleksandra Krunić is, ám a szervezők a tegnap kora délutáni órákig még nem tették közzé a sorsolást.

A madridi tornán kisebb meglepetésnek számít, hogy a cseh veterán Radek Štepanek könnyen nyert az ausztrál Bernard Tomić ellen. Utóbbi két napon át nélkülözte apját és egy személyben edzőjét, akit ennyi idő után engedett szabadlábra a rendőrség, mert megverte fia edzőpartnerét, a francia Thomas Drouet-t. A francia a veszekedő apát és fiát akarta szétválasztani, ám az idősebb Tomić többek között Tipsarević és Dolgopolov jelenlétében alaposan helybenhagyta, amiért ma a madridi bíróság előtt lesz jelenése. A női tornán folytatódik a meglepetések sorozata. Kiesett a kínai Na Li, az olasz Roberta Vinci és az ausztrál Samantha Stosur is.