2024. április 19., péntek

Zorana Mihajlović: Szabad az út a Srbijagas átszervezése előtt

Pozitív visszajelzéseket kapott a Srbijagas átszervezésével kapcsolatban az energiaügyi minisztérium, így várhatóan hamarosan elfogadják a tervet, jelentette ki Zorana Mihajlović, az energiaügyi tárca vezetője.

A szerbiai gázszolgáltató közvállalatnak több mint egymilliárd eurós vesztesége van, s ezt valamilyen módon pótolni kell. Ki kell vizsgálni, hogy miként keletkezett a hiány, mondta a miniszter. Mindezt azzal a céllal és azon a módon kell véghezvinni, hogy szavatolják a közvállalat további működését.

– Az állam célja egy jövedelmező és hatékony üzletvitelű cég létrehozása – emelte ki Zorana Mihajlović, majd hozzátette: – Célunk az energiabiztonság, a stabil gázellátás, s a jobb minőségű gáz biztosítása a fogyasztóknak, s mindezt úgy szeretnénk megvalósítani, hogy a dolgozók is elégedettebbek lehessenek.

A tárcavezető kijelentette, a szakszervezetek is tagjai lesznek a Srbijagas átszervezését végző munkacsoportnak, és senki sem marad munka nélkül. Zorana Mihajlović, valószínűleg Dušan Bajatovićra, a Srbijagas vezérigazgatójára utalva, érthetetlennek tartja, hogy egyesek ellenzik egy csőd előtt álló, veszteséges vállalat reformját, amivel azt egy nyereséges és hatékony céggé alakíthatnák át.

Az átszervezési terv szerint a gázszolgáltató közvállalatról leválasztják a gázszállítás és gáztárolás feladatkörét, ezt a Transgas nevű vállalat végzi majd. A Srbijagas feladata a gázkereskedelemre és a gázelosztásra szorítkozik a jövőben. Mindkét vállalat állami cég marad.

A Srbijagasnak jelenleg 1,2 milliárd eurós tartozása van. A veszteség egy része, mintegy 260 millió euró, az olcsó fogyasztói ár miatt keletkezett. A fennmaradó rész a fogyasztók tartozásai miatt halmozódott föl, és részben a rossz üzletvezetési döntések miatt.

– A Srbijagas piacának mintegy 30 százalékát veszítette el azzal, hogy ügyfeleit átengedte egy másik vállalatnak – jegyezte meg Zorana Mihajlović, majd így folytatta: – Valamiféle szociálpolitikát is folytattak.

Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a gázszolgáltató közvállalat több a profiljába nem illeszkedő, tönkrement vállalatot vett át, amelyek gyárkapujára ennek köszönhetően nem került lakat.