2024. április 25., csütörtök

Nem tetszik az új igazgató

Az utóbbi időben 50 munkást bocsátottak el, most viszont az új vezetőség 20 új dolgozónak adott munkát

Az Újvidéki Vásár szakszervezete sztrájkot hirdet a nemzetközi mezőgazdasági vásár idejére, ha nem változik meg Dragan Lukač újonnan kinevezett igazgató viselkedése. Nada Vidović, az újvidéki Önálló Szakszervezetek városi tanácsának a titkára kijelentette, az új igazgató állandó nyomást gyakorol a vállalat munkásaira annak érdekében, hogy kilépjenek a vállalat szakszervezetéből, és lépjenek be az új, vezetőség által támogatott szakszervezetbe – közölte a Dnevnik napilap.
– A dolgozók állandó stressz alatt dolgoznak, nyugtatókat szednek, féltik munkahelyüket – mondta Vidović, majd hozzátette, Lukač érvényteleníteni szeretné a vállalatban hatályos kollektív szerződést, és egy új munkaszabályzatot szeretne elfogadtatni, amelynek köszönhetően személyesen döntene minden dolgozó fizetéséről, valamint a munkahelyi beosztásokról.

– Értesítettük a munkaügyi felügyelőséget, hogy az új igazgató kiosztotta a dolgozóknak az új szakszervezeti tagsági belépőket, valamint a mostani szakszervezetből a tagság megszüntetéséhez szükséges dokumentációt. Levelet írtunk Ivica Dačić kormányfőnek, Aleksandar Vučić alelnöknek, Siniša Sevićnek, az újvidéki képviselő-testület elnökének, valamint az újvidéki képviselő-testületi csoportosulások vezetőinek is. Ezenkívül, a helyzetről értesítettük a Nemzetközi Munkaszervezetet is – magyarázta Vidović.
Siniša Tomašević, az Újvidéki Vásár Szakszervezetének az elnöke kifejtette, Dragan Lukač újonnan kinevezett igazgató egy 30 oldalas munkahelyi viselkedési kódexet adott közre, amelyben a munkások ruházatától kezdve a munkahelyi viselkedési formákon át, rengeteg szabályt vezetett be. Minden dolgozó aki kézhez kapta a kódexet, köteles volt aláírni az átvételét.
– Az Újvidéki Vásár az utóbbi időben 50 munkást bocsátott el, most viszont az új vezetőség 20 dolgozónak adott munkát. Lukač a szakszervezet képviselőivel megtartott találkozóján azt kérte, szüntessék meg a mostani szakszervezetet, és hozzanak létre egy újat, majd jobban fizetett munkahelyeket kínált fel a szakszervezetek képviselőinek, de mi ezt az ajánlatot elutasítottuk – magyarázta Tomašević, majd hozzátette: Lukač amikor átvette az igazgatói posztot, új Mercedes S típusú személygépkocsit rendelt, valamint négy Fiat 500-as járművet.
– Ez alatt a rövid idő alatt rengeteg pénzt költött, új bútorokat rendelt az irodájába, a fürdőszobákat felújította, de még egy rendezvényt sem bonyolított le – mondta Tomašević.
Dragan Lukač, az Újvidéki Vásár igazgatója tagadta az ellene felhozott vádakat.
– Semmi sem igaz az ellenem felhozott vádakból, azon kívül, hogy valóban igazgató vagyok – mondta Lukač. A továbbiakban még elmondta, hogy a vállalat szakszervezete még mindig nem adta át a zárszámadást, de ő megtesz mindent annak érdekében, hogy megtudja, mi állhat ez mögött.
– A szakszervezet egyes tagjai féltik a tisztségüket, mert eddig semmit sem csináltak, viszont azt szeretnék, ha mindenről kikérnék a véleményüket. Azért kerültem az Újvidéki Vásár élére, hogy visszahozzam régi hírnevét, és ebben nem állíthatnak meg olyan személyek, akik folyamatosan különböző ügyeket hoznak fel ellenem – mondta az igazgató.
A vállalat viselkedési kódexében többek között az áll, hogy a téli hónapokban sötét színű ruhában és zokniban kell munkára járni, nyáron barna vagy fekete cipőben illik megjelenni a munkán, kerülni kell a világos színű öltözéket, a férfiak csak hosszú zoknit használhatnak (mezítláb tilos munkára járni), a nők pedig csak egyszerű harisnyákat használhatnak... A férfiaknál kötelező a frissen borotvált arc, a nőknél viszont a tiszta körmök, és a vasalt ruha...