2024. március 29., péntek

Táncház volt Magyarkanizsán

A szervezők célja a mozgalom újraindítása

Muzsikaszó és remek hangulat várta a néptánc iránt érdeklődőket pénteken este a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban, ahol a Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának támogatásával táncházat szervezett a Kultúrkincs Egyesület. Ebből az alkalomból gyakorlott néptáncoktatók vártak mindenkit, akit vonz a hagyományos tánc és zene világa.

Az esemény fő szervezője, Bicskei Brigitta hangsúlyozta, hogy a rendezvény nem csupán egyszeri alkalomról szól. Ő és szervezete célul tűzte ki, hogy a táncház mozgalom újrainduljon Magyarkanizsán. Elmondása szerint a kezdeményezés válasz a meglévő igényekre és érdeklődésre, hiszen az polgári sugallatra valósult meg.

– Magyarkanizsán volt már táncház mozgalom, de ez idővel megkopott, elhalványult. A helyi és környékbeli fiataloknak viszont biztosítani kell a lehetőséget, hogy megismerkedhessenek a hagyományos nemzeti értékekkel, ebben a formában is – hangsúlyozta a fő szervező.

A kiváló hangulatról a pécsi Hanga Banda zenekar gondoskodott. Rájuk jellemző, hogy sokoldalúak, valamennyi magyarok lakta térség népzenéjét kiválóan játsszák. A zenekar cimbalmosa, Hirmann András elmondta: első alkalommal kaptak olyan felkérést, hogy egy táncház mozgalom újraindításában működjenek közre. A zenekar örömmel tett eleget a meghívásnak, ugyanakkor remélik, Magyarkanizsa teljesen önállóan is működtetni tudja majd a kezdeményezést – tette hozzá a muzsikus.

A magyarkanizsai Ifjúsági Tanács elnöke, Krekuska Róbert elmondta: a tanács minden újító kezdeményezést támogat, amely a fiatalok minőséges, tartalmas szórakozását hivatott szolgálni. Véleménye szerint ebben az esetben egy kifejezetten értékteremtő és hiánypótló kezdeményezésről van szó.

A zsúfolásig megtelt táncterem és a remek hangulat igazolta a szervezők feltételezését az igényekre vonatkozóan. A vidáman táncoló és éneklő, többségében fiatal vendégek késő estig ropták a táncot, a muzsikusok pedig kitartóan húzták a talpalávalót.