2024. április 20., szombat

Peking kiáll a palesztinok mellett

Kína határozottan támogatja és mindig is támogatni fogja a palesztin nép igaz ügyét – erről biztosította Mahmúd Abbász palesztin elnököt Hszi Csin-ping kínai államelnök hétfőn Pekingben. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a két politikus tárgyalásait a palesztin kérdés uralta. Hszi úgy fogalmazott, hogy a több mint fél évszázada húzódó ügy súlyos szenvedést okozott a palesztin népnek, s továbbra is meghatározó oka a Közel-Keletet jellemző zűrzavarnak.

„Amíg a palesztin nép törvényes érdekei és jogai nem érvényesülnek újra, nem lesz béke Palesztina és Izrael között” – hangoztatta a kínai elnök, aki szerint a kérdést a helyén kell kezelni, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Abbász a két állam elvére alapozott békés tárgyalások mellett foglalt állást, a megoldáshoz vezető egyetlen lehetséges útnak nevezve őket. Egyúttal arra sürgette Izraelt, hogy tartsa magát a nemzetközi egyezményekhez, állítsa le a telepek építését, és teremtse meg a béketárgyalások feltételeit.

A kínai elnök a találkozó során négy pontban foglalta össze a palesztin kérdés megoldására tett javaslatait. Ezek közé tartozik az önálló palesztin állam megalapításának szükségessége, az 1967-es határokkal, teljes szuverenitással és Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Ezt Hszi a palesztin nép elvitathatatlan jogának nevezte. Mindezzel párhuzamosan kinyilvánította Izrael jogát a létezésre és annak fontosságát, hogy jogos biztonsági követelményeit teljesen tiszteletben tartsák.

Abbásszal csaknem egy időben, hétfőn Sanghajba érkezett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. Netanjahu holnap kezdi meg politikai tárgyalásait a kínai vezetőkkel.