2024. március 28., csütörtök

Megvédené címét a Mount Everest legidősebb meghódítója

Bizarr vetélkedés indult idős hegymászók között a Mount Everest (Csomolungma) legöregebb meghódítója címért.

A jelenlegi címvédő, a nepáli  aki június 20-án tölti be 82. életévét, bejelentette, hogy újra megmássza a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsát, mivel Miura Juicsiro 80 éves japán alpinista el akarja hódítani tőle a rekordot.

Sercsan, a brit hadsereg egykori katonája, 2008. május 25-én, 25 nap híján 77 évesen hódította meg a Csomolungmát, mindmáig a legidősebb megmászóként, megdöntve a japán Janagiszava Kacuszuke rekordját, aki 2007-ben 71 évesen jutott fel a földkerekség legmagasabb pontjára.
Miura Juicsiro, aki 2003 és 2007 között tartotta az öregségi világrekordot a Mount Everest 70 évesen történt meghódításával, már tavaly, 78 évesen is tervezte a világbajnoki cím visszaszerzését, de az akkori csúcshódítás végül elmaradt.

Miura szándékáról értesülve a világrekorderi titulusát féltő Sercsan tavaly is tervbe vette a világ legmagasabb pontjára való felmászást, de mivel a japán rivális kísérlete elmaradt, a nepáli hegymászó sem érezte szükségét a saját rekordja megdöntésének.

Idén azonban komolyra fordult a versengés, mivel Miura a helyszínre érkezett és már a hegy alacsonyabb lejtőin akklimatizálódik.
A nepáli Sercsan a múlt héten jelentette be, hogy világrekorderi címe megvédésére 82 évesen újra nekivág a világ legmagasabb hegyének; indulását az elmúlt hét végére tervezte. A szervezők szerint a "geronto-expedíciót" a nepáli kormány is támogatja.

A hallókészülékkel élő alpinista azt mondta a Kyodo japán hírügynökségnek, hogy nagyon jó az erőnléte, és egyáltalán nem tart a mászás fizikai kihívásaitól. Kijelentette, hogy meg akarja dönteni a saját rekordját.
A nepáli kormány adatai szerint a mostani szezonban 32 expedíció több mint 600 fővel akar feljutni a világ legmagasabb pontjára, amelyet több mint háromezren másztak meg azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és Tendzing Norgaj nepáli serpa hatvan évvel ezelőtt a világon elsőként meghódította.
Az idei hegymászóidény kezdetét beárnyékolta, hogy egy nagy feltűnést keltő szokatlan incidensben a múlt héten verekedéssé fajult veszekedés tört ki a hegyoldalban három külföldi hegymászó és nepáli hegyi vezetők egy csoportja között, s a felek kölcsönösen egymást hibáztatták.

A viszály "tűzszünettel" lezárult ugyan, de a három külföldi (a magányos csúcsteljesítményeiről és sebességi rekordjairól ismert svájci Ueli Steck, a világ tetejét már négyszer meghódító olasz Simone Moro és Jonathan Griffith brit fotós) egyelőre kénytelen volt leereszkedni a hegyről és visszatérni a fővárosba, Katmanduba.