2024. április 19., péntek

Vučić a legnépszerűbb, az SZHP-t a megkérdezettek 43 százaléka támogatja

Abban az esetben, ha most tartanának parlamenti választásokat Szerbiában, a Szerb Haladó Pártra a szavazóurnák elé járulók 43 százaléka adná le a voksát, derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végzett a megfogalmazásuk szerint egy elismert amerikai ügynökség megbízásából.

A Tanjug hírügynökség által hétfőn közzétett eredmények szerint a Demokrata Párt 17 százalékos támogatottságot élvez, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja és az Egységes Szerbia koalíciója 11 százalékot szerezne, a Szerbia Egyesült Régiói pedig a voksok hat százalékát.

A szóban forgó eredmények szerint a többi párt az öt százalékos választási küszöb alatt van – a Szerbiai Demokrata Pártnak és a Liberális Demokrata Pártnak négy százalékos a támogatottsága. A Szerb Radikális Pártot a szavazók két százaléka támogatja.

A megkérdezettek két százaléka nem tudja, hogy ebben a pillanatban kire szavazna.

A politikusok népszerűségét is mérte a felmérés. A legnagyobb népszerűségnek a kormány első alelnöke, az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić örvend – a megkérdezettek 77 százaléka hisz neki. Második helyen Ivica Dačić miniszterelnök áll, 64 százalékos támogatottsággal. A harmadik legszavahihetőbb szerbiai politikus – ezen felmérés szerint – Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter, a negyedik helyen Belgrád polgármestere, Dragan Đilas végzett, a megkérdezettek 32 százaléka hisz neki. A többiek 10 százalék alatti eredményt értek el.

A felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezettek 57 százaléka ellenzi egy esetleges rendkívüli választás kiírását. Ha mégis sor kerülne erre, akkor a részvételi arány 57 százalékos lenne.

A közvélemény-kutatás során 1196 ember válaszolt a feltett kérdésekre.